Petir predložila zabranu nikotinskih vrećica - Marijana Petir

Zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir predložila je da se Zakonom o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, uvede zabrana prodaje i konzumacije nikotinskih vrećica osobama mlađim od 18 godina u Republici Hrvatskoj.

Djeca bez većih problema, nikotinske vrećice mogu kupiti na kiosku ili u trgovini. Na to su roditelje upozorili ravnatelji i razrednici u školama koju njihova djeca pohađaju. S obzirom na to da zakonska regulativa ne poznaje takve proizvode, odnosno nakon njihove pojave zakon nije usklađen, postoji pravna praznina u kojoj se najbolje snalazi duhanska industrija i vlasnici trgovina.

Marijana Petir inicijativu za zabranu nikotinskih vrećica uputila je ministru zdravstva Viliju Berošu jer smatra da same edukativne kampanje koje provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, nisu dovoljne.

Ministar je zastupnicu Petir izvijestio da će s predstavnicima HZJZ-a i Državnog inspektorata održati sastanak i predložiti potrebne mjere kako bi se prodaja nikotinskih vrećica zabranila maloljetnicima.

„Sastanak je održan, no želim napomenuti da ne smatram dobrim rješenjem da se teret prebacuje na trgovkinje koje ionako rade puno, za male plaće i koje nemaju nikakvo zakonsko uporište niti ovlasti da bi bilo kome uskratile kupovinu nikotinskih vrećica“, rekla je Petir i dodala kako smatra da je ovo pitanje potrebno regulirati Zakonom.

Također je pravo pitanje, naglasila je Petir, kako to da pušači kojima su navodno nikotinske vrećice namijenjene za konzumaciju radi odvikavanja od pušenja uglavnom niti ne znaju da taj proizvod postoji, ali maloljetnici znaju i redovito ih kupuju. „Nije li pravo vrijeme za razmisliti o ograničavanju reklamiranja takvih proizvoda koji su opasni za zdravlje ali isto tako omogućiti prodaju proizvoda za odvikavanje od pušenja isključivo u ljekarnama?“, upitala je Petir.

Podsjetila je kako su na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljene Preporuke o štetnosti nikotinskih vrećica, kojima se upozorava na opasnosti nikotinskih vrećica,  posebno za djecu i mlade, zbog mnogobrojnih štetnih učinaka nikotina te zbog njihove nekontrolirane upotrebe.

U  Preporukama se navodi kako nikotinske vrećice kod djece izazivaju ovisnost pri nižim ili povremenim razinama konzumiranja u usporedbi s odraslima, zatim kako su djeca, zbog svoje niske tjelesne težine, sklonija nuspojavama poput mučnine, vrtoglavice i drhtavice već nakon oralne upotrebe samo jedne nikotinske vrećice, a moguće je i ubrzano lupanje srca, skakanje tlaka, pojava visokog stupnja tjeskobe, agitacije i nikotinske intoksikacije.

Također, znanstveni dokazi ukazuju da izloženost nikotinu tijekom adolescencije može rezultirati štetnim i dugotrajnim učincima na razvoj mozga te narušenim oralnim zdravljem.

„Imajući u vidu sve što su stručnjaci istaknuli u svojim Preporukama, kao i činjenicu da jedna nikotinska vrećica sadrži više nikotina nego cijela kutija cigareta, izrazila sam i izražavam svoju duboku zabrinutost oko slobodne prodaje i dostupnosti nikotinskih vrećica osobama mlađim od 18 godina, stoga smatram da je, osim upozorenja koja djeca dobivaju u školama i u svojim obiteljima te putem mrežnih stranica HZJZ-a, nužno ovo pitanje pravno regulirati Zakonom o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, i uvesti zabranu prodaje i konzumacije nikotinskih vrećica osobama mlađim od 18 godina u Republici Hrvatskoj“,  rekla je Petir.

Dodala je kako joj je žao što ovo pitanje nije regulirano izmjenama Zakona o kojem se sada raspravlja jer je bilo dovoljno vremena da se to učini. „Pozivanje na EU koju bi trebali tražiti za dozvolu je ovdje izlišno jer ako EU nije nešto regulirala, ne znači da mi ne možemo regulirati“, rekla je Petir i zatražila da se do drugog čitanja ovog Zakona, u njega uvrsti i zabranu prodaje i konzumacije nikotinskih vrećica osobama mlađim od 18 godina u Republici Hrvatskoj.

„Također, ponovit ću i prijedlog koji sam ministru Berošu već uputila ranije, da na sastanku ministara zdravstva Vijeća EU za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i potrošačka pitanja adresira ovo pitanje i pokrene inicijativu za zabranu nikotinskih vrećica i na EU razini. Smatram da trebamo zauzeti proaktivan stav kako bi zaštitili našu djecu i mlade od ove pošasti modernog doba“, zaključila je Petir.