Petir primila pobjednice 22. Izbora za najuzorniju hrvatsku seosku ženu - Marijana Petir

U povodu Svjetskog dana hrane i Međunarodnog dana ruralnih žena, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir održala je sastanak s predsjednicom Udruge uzorne hrvatske seoske žene Katicom Jerleković, pobjednicom 22. Izbora za najuzorniju hrvatsku seosku ženu Antonijom Mrzlić Budak, prvom pratiljom Ivančicom Kudlek i drugom pratiljom Kristinom Ivić.

Marijana Petir je zaželjevši dobrodošlicu u Hrvatski sabor, čestitala ovogodišnjim pobjednicama i rekla kako one svojim radom, znanjem, vještinama i vrlinama uspješno razbijaju predrasude koje su nažalost još uvijek prisutne u društvu o ženama u ruralnim područjima. „Posljedica tih predrasuda je i činjenica da niti jedna država članica Europske unije do danas nije uvela potprogram za žene kakav primjerice postoji za mlade poljoprivrednike, iako su to mogle učiniti, čime poručuju da im žene nisu visoko na ljestvici prioriteta“, rekla je Petir.  Odbor za poljoprivredu kojim Petir predsjeda,  inicirao je raspravu o položaju žena u ruralnim područjima u Republici Hrvatskoj i unaprjeđenju njihovog statusa, te je osim tematskih sjednica, predlagao konkretne mjere. Kod izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu usvojen je amandman Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora kojim se uvodi bodovanje za „žene poljoprivrednice“ kako bi ih se potaknulo na bavljenje poljoprivredom, te im se priznala njihova multifunkcionalna uloga u ruralnim područjima. Na inicijativu Odbora za poljoprivredu u sklopu Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova 2021 – 2024., Ministarstvo poljoprivrede preuzeti će provođenje mjera kojima je cilj unaprjeđenje položaja žena na selu. Na prijedlog Odbora za poljoprivredu, a vezano uz položaj žena na ruralnim područjima, u Nacionalni strateški plan u okviru Zajedničke poljoprivredne politike uključene su mjere obuke i pripreme za poslovne vještine, koje su namijenjene ženama u ruralnim područjima. Dodatno je u Strategiji poljoprivrede Republike Hrvatske do 2030. godine, vrednovana potreba podizanja znanja u upravljanju i poslovanju za žene, što će im omogućiti uključivanje u moderne poljoprivredno-prehrambene lance vrijednosti i korištenje usluga financijskih institucija.

Katica Jerleković je zahvalila zastupnici Petir na kontinuiranoj i dugogodišnjoj podršci koju pruža svim seoskim ženama te je upozorila na negativnu sliku koja se stvara o njima u medijima i javnosti, a što je rezultat predrasuda. Govoreći o problemima s kojima se susreću žene s ruralnih područja, posebno je istaknula dugotrajnost procedura i izostanak financijske potpore s lokalne i regionalne razine za rad Udruge.

– Regulativa i natječaji za mjere potpore ženama, kako oni financirani iz europskih, tako i iz regionalnih i sredstava jedinica lokalne samouprave trebali bi snažnije prepoznati specifičnosti, potrebe i uvjete u kojima rade žene na ruralnim područjima, rekla je Istrijanka Antonija Mrzlić Budak, koja se nakon školovanja u Americi vratila u Istru, bavi se svinjogojstvom, proizvodi autohtone istarske suhomesnate proizvode koje poslužuje u svojoj konobi „Doma“ u Svetom Petru u šumi, a istima opskrbljuje i druge restorane. Govorila je i o tome kako  i kod samih stanovnika sela sve manje postoji razumijevanje za one koji se bave stočarstvom, no kako je istaknula, „ne može se držati dijamant u štali, a imati pršut na stolu“.

Prva pratilja Ivančica Kudlek dolazi iz Sisačko-moslavačke županije, a govorila je o infrastrukturnim problemima, posebno onim vezanim uz prometnu povezanost, koje pred obiteljsko gospodarstvo kojim upravlja, a koje je registrirano i za seoski turizam, stavlja dodatne izazove. Gospodarstvo se bavi zabavnom i rekreacijskom djelatnošću u mjestu Nebojan pored Petrinje, na imanju je posađeno 80 starinskih sorta ruža, a u pripremi imaju i Robinzonski kamp.

„Naša želja bila je spojiti tradiciju i seoski turizam“, rekla je Kristina Ivić koja dolazi iz Općine Oriovac u Brodsko-posavskoj županiji i posjeduje 22 lipicanca te se bavi uzgojem žitarica, zobi i djeteline, a organizirala je i manifestaciju „Ne idem iz Slavonije“. Upozorila je na duge procedure ostvarivanja prava na potpore, čijim ubrzanjem bi se ubrzao i daljnji rast ruralnih područja.

„Nagrade koje ste osvojile, dat će dodatni „vjetar u leđa“ vašim aktivnostima i omogućiti vam vidljivost“, rekla je Petir, naglasivši kako je za poboljšanje položaja žena na ruralnim područjima potrebno strateško planiranje i međuresorna suradnja nadležnih tijela državne, regionalne i lokalne uprave. Dodala je kako je važno osvijestiti donosioce odluka, ali i javnost o ulozi koju seoske žene imaju za proizvodnju hrane, zaštitu okoliša i biološke raznolikosti te za očuvanje tradicijskih i obiteljskih vrijednosti na ruralnim područjima, kako bi tu njihovu multifunkcionalnu ulogu pravilno vrednovali.