Petir primila predsjednika vjerske udruge Ahmadije - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu i voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Izrael, Marijana Petir primila je u ponedjeljak, 19.prosinca, u Hrvatskom saboru predsjednika vjerske udruge Ahmadije i predsjednika humanitarne udruge Humanity First Hrvatska, gospodina Khana Muhammada Munawwara.

Marijana Petir kroz aktivnosti koje provodi, nastoji skrenuti pažnju na progone koji se događaju zbog vjere diljem svijeta, a o čemu redovito izvještavaju organizacije poput Aid to Church in Need i Opeen Doors International. Prema njihovim izvješćima, kršćani su najprogonjenija vjerska skupina na svijetu: 300 milijuna kršćana je svake godine u opasnosti od različitih oblika progona zbog svoje vjere. Posebno teška situacija za kršćane je u Pakistanu, a osim kršćana, tamo su progonima izložene i druge manjinske vjerske grupe kao štto su i Ahmadija muslimani, o čemu je Marijanu Petir izvijestio predsjednik i imam Zajednice Ahmadija muslimana u Hrvatskoj, Khan Muhammad Munawwar.

On je izrazio zahvalnost Marijani Petir na njenom doprinosu međureligijskom dijalogu te borbi za prava vjerskih manjina diljem svijeta. Rekao je kako su Ahmadi muslimani izloženi progonu u Pakistanu od kuda i sam potječe, gdje se kroz nepravedne zakone, kao što je onaj o blasfemiji ali i Ustavne odredbe, provodi diskriminacija i progon Ahmadija muslimana. „Razgovarali smo o tome kako su elementi diskriminacije protiv Ahmadija zajednice u Pakistanu slabo poznati ovdje u Hrvatskoj – zemlji poznatoj po snažnoj zaštiti ljudskih prava i vjerskih sloboda. Razgovarali su i o tome kako je humanitarna organizacija Humanity First Hrvatska postala sastavni dio projekata kojima se promiće humanitarna aktivnost u Hrvatskoj. Humanity First surađuje s lokalnim organizacijama poput Caritasa, Crvenog križa, pučkih kuhinja, domova za nezbrinutu djecu i škola kako bi pružili pomoć potrebitim osobama u Hrvatskoj bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili političku pripadnost“, rekao je imam Ahmadijske muslimanske zajednice Khan Muhammad Munawwar, dodavši da se veseli jačanju međuvjerskog dijaloga kako bi se uklonile predrasude i prevladala diskriminacija u ime vjere.

Marijana Petir rekla je kako je borba za ljudsko dostojanstvo postala jedna od najtežih, a samim time i jedna od najvažnijih borbi današnjice. Podsjetila je kako se ljudsko dostojanstvo nalazi se u samim temeljima Opće deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda, koja u u čl. 18. posebno ističe tri temeljne slobode svakog čovjeka: slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti. „Ove tri slobode su utoliko jedinstvene jer ih je nemoguće negirati, prevladati niti uništiti.  Sloboda vjerovanja temeljno je ljudsko pravo koje se sve češće  pokušava svesti na čisto obrednu slobodu ili se pod izlikom uvođenja i promoviranja nekih drugih prava za koje nismo sigurni mogu li se definirati kao temeljna ljudska prava, pokušava ograničiti. Zato borba za zaštitu i osiguranje osnovnih ljudskih prava koje smo obećali bezuvjetno štiti prije više od sedam desetljeća, kada je usvojena Opća deklaracija o ljudskim pravima, još uvijek iziskuje jednak trud i predstavlja još veći izazov“, zaključila je Petir.