Petir primila predstavnike Hrvatske agronomske komore - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir primila je u četvrtak predsjednika Hrvatske agronomske komore Romea Jukića i članicu Skupštine Komore Alku Turaliju.

– Zakonom o Hrvatskoj agronomskoj komori uređeni su ustroj, djelokrug, javne ovlasti, članstvo i financiranje Komore, rekao je Romeo Jukić, predstavljajući do sada provedene aktivnosti za nastavak rada Komore. Kazao je kako klimatske promjene, ali i nova europska „zelena arhitektura“, koje pred poljoprivrednike stavljaju nove izazove i obveze vezane uz održivost proizvodnje, ukazuju na važnost osiguranja dovoljnog broja savjetodavaca na terenu. U tom smislu bi i Hrvatska agronomska komora, preko svojih članova, ovlaštenih savjetodavaca, trebala biti podrška poljoprivrednim proizvođačima kako bi se očuvala proizvodnja, pa time i osigurala sigurnost opskrbe hranom u Republici Hrvatskoj.

– Aktivnosti koje će provoditi Hrvatska agronomska komora prilika su za razmjenu stručnih i znanstvenih znanja i informacija o  izazovima s kojima se susreće današnja poljoprivreda, ali i prilika za podršku poljoprivrednicima u primjeni novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji koje će moći pružiti adekvatan odgovor na klimatske izazove, rekla je Alka Turalija.

– Europska komisija prepoznala je potrebu prisutnosti poljoprivrednih savjetodavaca na terenu i pozvala države članice koje savjetodavnu službu nemaju, da je uspostave,  rekla je Marijana Petir. Podsjetila je kako u Republici Hrvatskoj trenutno jedan savjetodavac dolazi na 585 poljoprivrednih gospodarstava, što nije dovoljno. Zbog toga je Odbor za poljoprivredu pozvao na jačanje savjetodavne službe i na financiranje, osim državnih, i privatnih savjetodavaca.

– Znanje i stručna iskustva agronoma mogu biti od velike pomoći kako bismo našu poljoprivredu učinili otpornijom, klimatski održivijom i konkurentnijom, a za to nam je u savjetovanje poljoprivrednika uz državnu savjetodavnu službu potrebno uključiti i privatne savjetodavace, rekla je Petir. Istaknula je da je pitanje sigurnosti opskrbe hranom pitanje nacionalne sigurnosti, pa u tom smislu trebamo staviti u funkciju sve alate koji nam stoje na raspolaganju.