Petir primila stočare iz Zagrebačke županije i Grada Zagreba - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir održala je sastanak s predstavnicima Saveza udruga uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba i Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda, te g. Josipom Kraljičkovićem, pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.

Na sastanku je predstavljen Projekt  „Regionalni centar za razvoj stočarstva Dubrava“, čija izgradnja je planirana za potrebe uzgajivača svih vrsta stoke na području Zapadne Hrvatske, na kojem djeluje 15 uzgojnih udruženja s oko 50 000 uzgajivača.

Inicijativa za izgradnju centra pokrenuta je još 2018. godine. U proračunu za slijedeću godinu osigurano je 1 milijun kuna za izradu projektno-tehničku dokumentacije, od čega je 600 tisuća kuna iz sredstava Zagrebačke županije, a 400 tisuća kuna iz sredstava Ministarstva poljoprivrede.

 

„Predsjednici Odbora za poljoprivredu Marijani Petir predstavili smo projekt Regionalnog centra za razvoj stočarstva Dubrava. Vrlo smo zadovoljni današnjim sastankom, a posebice razumijevanjem gospođe Petir za probleme razvoja hrvatskog stočarstva i stočara, kao i za njihov razvoj i opstanak gospodarstava.“ rekao je mr.sc. Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije i dodao da je Zagrebačka županija u Proračunu za 2022. godinu osigurala 1 milijun kuna za osnivanje Trgovačkog društva, koje će biti nositelj projekta.

 „Čekamo desetljećima ovu priliku i ovaj projekt i sada je pravo vrijeme da ga započnemo i u skorije vrijeme završimo i to 100% financiran iz EU sredstva i Proračuna RH.

Ovim projektom 50.000 poljoprivrednih gospodarstava, uzgajatelja stoke, dobit će priliku za bolju i sigurniju budućnost i ostanak na našim gospodarstvima i na hrvatskom selu.“ rekao je  Damir Horvatić, predsjednik Saveza udruga uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

S idejom i potrebom za centrom su upoznate sve relevantne institucije, a punu podršku njegovoj izgradnji dala su uzgojna udruženja, Općina Dubrava, Zagrebačka županija i Ministarstvo poljoprivrede. Procijenjena vrijednost investicije je 53 milijuna kuna (42,15 milijuna kn + PDV), a sredstva se planiraju osigurati iz EU fondova i Proračuna RH. 

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir istaknula je da potreba za takvim centrom postoji kako bi se na jednom mjestu udrugama i savezima pružila stručna i logistička potpora u stalnom provođenju uzgojno-selekcijskog rada, informiranje i cjeloživotna edukacija uzgajivača te zajednička promocija i prodaja stoke.  Rekla je da stanovnicima sela treba osigurati društvenu, komunalnu i socijalnu infrastrukturu kako bi imali sve potrebne uvjete za život, a poljoprivrednicima je potrebna poljoprivredna infrastruktura kako bi unaprijedlili svoju proizvodnju i bili konkurentniji na tržištu. 

Osnivanjem i izgradnjom Centra se namjerava izgraditi uzgojno-prodajna infrastruktura po uzoru na onu koju imaju uspješna uzgojna udruženja u srodnim uzgojima, primarno Austrije i Bavarske, koja na taj način uspješno rade više od 100 godina.