Petir primila u Hrvatskom saboru pčelare iz Sisačko-moslavačke županije - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir primila je danas u Hrvatskom saboru Dragutina Kesera čiji bagremov med je na međunarodnom ocjenjivanju ekoloških medova „APIMIEL 2022“ u Italiji, u konkurenciji 220 medova – proglašen najboljim ekološkim medom na svijetu. Sastanku su nazočili Dario Keser s OPG-a Keser, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet, predsjednik Udruge pčelara Lipa Popovača Drago Plaščar i predsjednik Zajednice udruge pčelara Sisačko- moslavačke županije Damir Bukvić.

Marijana Petir čestitala je Dragutinu Keseru na ovom iznimnom uspjehu i priznanju kojeg je primio za svoj med te je rekla da Odbor za poljoprivredu ulaže napore kako bi podržao pčelare u njihovoj brizi za pčelinje zajednice te kako bi se otklonile prepreke s kojima se pčelari susreću. „Zbog zaštite hrvatskih pčelara, ali i zdravlja potrošača treba ozbiljnije pristupiti problemu deklariranja meda, posljedično  i uklanjanju patvorina meda s tržišta“ –istaknula je Marijana Petir i podsjetila na aktivnosti vezane uz izmjene europske Direktive o medu.  Ona je rekla kako bi za potrošače i proizvođače najpošteniji način deklariranja bio označavanje svake države podrijetla meda i postotnog udjela u mješavinama meda. „Zbog doprinosa gospodarstvu i očuvanju bioraznolikosti, ključno je vrednovati oprašivačku ulogu pčela i iznaći model za isplatu potpore po pčelinjoj zajednici, a kojom potporom bi se osigurala potpora svim pčelarima“, rekla je Petir.

„Prošle godine doživio sam veliku tragediju – izgorio mi je kamion sa 100 pčelinjih zajednica, no prije samog požara izvrcao sam med od bagrema koji je ocijenjen najboljim ekološkim medom na svijetu“ – rekao je Dragutin Keser, član Udruge pčelara „Lipa“ iz Popovače, ne skrivajući ponos.

„Patvorine meda i nedostatak pčelinjih paša glavni su izazovi hrvatskog pčelarskog sektora koji pokazuje otpornost i rast, samo je u proteklih pet godina broj pčelara porastao je za 2000 te ih sada ima više od 9. 000, a broj pčelinjih zajednica za 110.000, pa ih sada ima više od 460 .000 dok je ukupna proizvodnja meda u 2022. godini iznosila 9.000 tona.“ – rekao je Dražen Kocet, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza. Savez teži daljnjem povezivanju pčelara, njihovom međusobnom dijeljenju praktičnih znanja i iskustava te promoviranju uspjeha postignutog u pčelarskom sektoru na dobrobit svih, pčelara i potrošača pčelinjih proizvoda. Savez je ponosni nositelj industrijskog dizajna i prava intelektualnog vlasništva na Nacionalnoj staklenki za med hrvatskog podrijetla u borbi protiv patvorina na tržištu Republike Hrvatske.

Predstavljajući rad Zajednice udruga pčelara Sisačko-moslavačke županije, njen predsjednik, Damir Bukvić rekao je kako se radi o jednoj od najorganiziranijih pčelarskih udruga u Republici Hrvatskoj, u kojoj je prema evidenciji pčelara i pčelinjaka za 2023. godinu upisano 760 pčelara sa 51886 pčelinjih zajednica. Zajednica je organizator županijske manifestacije „Zlatna pčela“ u Topuskom i ocjenjivanja medova, čiji pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, Sisačko-moslavačka županija, Općina Topusko, TZ Općine Topusko i Hrvatski pčelarski savez.

Predsjednik Udruge pčelara „Lipa“ iz Popovače, Drago Plaščar rekao je kako Udruga okuplja 78 pčelara sa 5968 pčelinjih zajednica s područja Grada Popovače i Općine Velika Ludina. Udruga je organizator samostalne manifestacije „Dani meda u Gradu Popovača“, koja se ove godine održava po 22 puta zaredom. U sklopu ove Manifestacije educiraju se djeca školske dobi o važnosti pčela u oprašivanju i upotrebi meda u svakodnevnoj prehrani. Grad Popovača dodijelio je Udruzi kuću u prigradskom naselju Stružec koju planiraju opremiti kao „kuću meda“, a ista će se koristiti za rad Udruge, te za turističke svrhe.

Pčelare iz Sisačko-moslavačke županije došao je pozdraviti i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji se s njima zadržao u kraćem razgovoru, te je tom prilikom čestitao Dragutinu Keseru na iznimnom uspjehu njegovog ekološkog meda na svjetskom ocjenjivanju i rekao kako je to najbolji mogući način promocije Hrvatske i hrvatskog pčelarstva u svijetu. Pohvalio je predan rad hrvatskih pčelara, kao i rad Odbora za poljoprivredu i njegove predsjednice Marijane Petir u zastupanju interesa pčelarskog sektora pred europskim i nacionalnim institucijama, kako bi se zaštitili pčelari, podržala oprašivačka uloga pčela, ojačao pčelarski sektor i jasnije deklarirali proizvodi od meda.