Petir s 2000 vatrogasaca hodočastila u Mariju Bistricu - Marijana Petir

Zastupnica u Hrvatskom saboru, Marijana Petir, sudjelovala je u svojstvu izaslanice predsjednika Gordana Jandrokovića, s više od  2000 vatrogasaca iz cijele Hrvatske na 24. hodočašću vatrogasaca u Svetištu Majke Božje Bistričke, koje se je održalo u nedjelju, 24.svibnja.

Hrvatske vatrogasce je na hodočašću predvodio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, a domaćini su bili su vatrogasci Vatrogasne zajednice Istarske županije uz potporu Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije.

Prije početka misnog slavlja okupljene vatrogasce i hodočasnike pozdravili su predstavnici lokalnih i državnih vlasti.

Zastupnica Marijana Petir, ujedno i dobrovoljna vatrogaskinja, istaknula je da je kao pripadnica hrvatske vatrogasne obitelji ponosna radom vatrogasaca te onime što svakodnevno pokazuju ističući vrijednosti koje su neprolazne kao što su požrtvovnost, solidarnost, humanost, čovjekoljublje, volonterstvo, a što ujedno i prenose na mlade generacije pokazujući kakvi ljudi trebaju biti. Dodala je kako su vatrogasci suočeni s mnogobrojnim izazovima te da prvi stižu na intervencije kada je potrebno spašavati ljude i imovinu stoga je važno da budu dobro opremljeni. ‘Novaca za hrvatsko vatrogastvo nikada nije bilo više ali on mora biti ravnomjerno raspoređen u dijalogu po modelu ‘odozdo prema gore’ kako bi se sva naša dobrovoljna vatrogasna društva opremila adekvatnom opremom potrebnom za njihove svakodnevne intervencije o čemu ovisi naša sigurnost’, rekla je Petir.

Misno slavlje predvodio je vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, istaknuvši da službu vatrogasca s punim pravom možemo nazvati duboko ljudskom i duboko kršćanskom.