Petir s učenicima razgovarala o poljoprivredi - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir primila je danas učenice Osnovne škole Ive Andrića iz Zagreba u pratnji nastavnika Dejana Nemčića, dobitnika nagrade za najboljeg profesora geografije na svijetu.

Na sastanku se razgovaralo o hrvatskoj poljoprivredi, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, proizvodima hrvatskoga sela i načinima raspoznavanja domaće, lokalno proizvedene hrane na tržištu.

Prof. Dejan Nemčić rekao je kako je kurikulumom geografije u 7. i 8. razredu predviđeno podučavati učenike o poljoprivredi u Hrvatskoj  te da mu je želja pokrenuti projekt kojim bi se učenike osnovnih škola informiralo i educiralo o načinima prepoznavanja lokalno proizvedenih proizvoda u trgovinama, trgovačkim lancima i na tržnicama, podučavalo ih se o zdravoj prehrani te im se osim teorije, pružilo praktično znanje.

Marijana Petir je istaknula je kako se navike, pa tako i prehrambene, stječu u obitelji, ali i u školi, te je hrana koju unosimo u organizam važna za naše zdravlje, stoga bi u provedbu ove vrste projekta uz učenike i roditelje bilo poželjno uključiti i lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva, na kojima bi učenici imali priliku vidjeti kako se odvija proces proizvodnje hrane, te kakav utjecaj lokalna gospodarstva imaju na očuvanje ruralnih područja, zaštitu okoliša i bioraznolikost. Petir je rekla kako je proizvodnja dostatnih količina hrane pitanje nacionalne sigurnosti i da zato moramo podržati naše poljoprivrednike i zaštiti ih od negativnih utjecaja kako bi oni za nas i u budućnosti mogli proizvoditi hranu.

„U okviru  Nacionalne strategije za provedbu Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda nalaze se i prateće obrazovne mjere unutar kojih zainteresirane škole mogu organizirati posjete poljoprivrednim gospodarstvima koja se bave proizvodnjom povrća, voća, mlijeka i mliječnih proizvoda, ali i planirati održavanje tečajeva, radionica i predavanja kako bi se djeca educirala o poljoprivredi, zdravim prehrambenim navikama, lokalnim lancima hrane, ekološkoj i održivoj proizvodnji, te sprječavanju rasipanja hrane“ – rekla je Petir i dodala kako je njihov projekt komplementaran upravo tim obrazovnim mjerama. Na upit učenika kako prepoznati lokalno proizvedenu hranu na tržištu, Petir je odgovorila kako je hranu najbolje kupovati od poznatih poljoprivrednih proizvođača na kućnom pragu, a ukoliko kupuju na tržnicama neka obrate pažnju na oznake kojima su označena prodajna mjesta obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i neka se prije svega, dobro informiraju.