Petir se sastala u Sisku s državnim tajnikom mađarske Vlade Tristanom Azbejom - Marijana Petir

Zastupnica u Hrvatskom saboru i članica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Mađarska Marijana Petir sastala se je u petak 12.ožujka 2021. godine u Sisku s državnim tajnikom zaduženim u mađaraskoj Vladi za humanitarnu pomoć i pomoć progonjenim kršćanima Tristanom Azbejom.  Delegacija mađarske Vlade, Agencije „Mađarska pomaže“ i Mađarskog Caritasa posjetila je distribucijski centar Caritasa u Sisku i tom je prigodom udijelila simbolički ključeve pet stambenih modula Caritasovim korisnicima s području Siska, Jabukovca, Strašnika i Gore. Također u Sisak je stigla i donacija 27 hladnjaka i isto toliko perilica za rublje koja će biti ovih dana podijeljena potrebnima.

Sisački biskup Vlado Košić zahvalio je u ime svih stradalih koji će dobiti ovu pomoć. Biskup je poručio i kako pomoć mađarskih susjeda koji su tu od prvih dana nakon potresa znak jedne blizine i prijateljstva.

Državni tajnik Tristan Azbej ustvrdio je kako nisu potrebne riječi zahvale jer je pomoć bližnjem i susjedu obveza svakog od nas. Azbej je izrazio nadu i kako će ovi stambeni moduli barem malo ublažiti tešku situaciji u kojoj su se našli stradali te im pružiti sigurnost i toplinu dok se njihovi domovi ne obnove.

Ravnatelj Mađarskog Caritasa vlč. Gábor Écsy podsjetio je kako su se odmah nakon potresa u akciju pomoći priključile sve mađarske biskupije. Istaknuvši izvrsnu suradnju Mađarskog Caritasa i Caritasa Sisačke biskupije, ravnatelj je poručio kako će se ova suradnja nastaviti i kako i dalje ovo područje može računati na pomoć iz Mađarske.

Zastupnica Marijana Petir zahvalila je na pomoći koja konitinuirano stiže iz Mađarske od kada je Sisačko-moslavačku županiju pogodio potres a posebno je istaknula važnost odluke mađarske Vlade da će obnoviti petrinjsku Prvu osnovnu školu i crkvu sv.Nikole i Vida u Žažiništo je aktivnost za koju se nada da će pomoći da ljudi ostanu živjeti na potresom stradalom području. Osim o prijateljskim odnosima Hrvatske i Mađarske, Petir i Azbej razgovarali su i o pomoći progonjenim vjerskim manjinama dijljem svijeta od kojih su najbrojnija skupina kršćani. Usvajanjem amandmana zastupnice Petir na državni proračun, Hrvatska se pridružila državama članicama EU među kojima vodeću ulogu ima Mađarska a koje osiguravaju školarine za mlade kršćane na Bliskom Istoku, Africi i Aziji koji su progonjeni zbog svoje vjere i kojima je školovanje u njihovim državama onemogućeno.