Petir se susrela s jednim od najpoznatijih ekoloških poljoprivrednika na svijetu - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir sudjelovala je u petak, 3. svibnja 2024. godine, na razmjeni mišljenja o ekološkoj poljoprivredi i izazovima s kojima se susreću poljoprivrednici, održanoj u organizaciji Instituta Makronova u Zagrebu, koja je uz Jean-Martina Fortiera, vodećeg stručnjaka i nagrađivanog praktičara ekološke poljoprivrede i biointenzivnog uzgoja na mikro farmama, te Davida Pejića, najboljeg europskog i hrvatskog ekološkog poljoprivrednika, okupila brojne znanstvenike, stručnjake i zaljubljenike u ekološku poljoprivredu i održivi razvoj.

“Želim potaknuti mlade ljude da se bave poljoprivredom, jer je to jedno od najvažnijih pitanja današnjice. Vjerujem da povećanjem broja malih eko gospodarstava i njihovim udruživanjem možemo zamijeniti štetnu “kemijsku” poljoprivredu s proizvodnjom zdrave hrane – koja ne samo da je svježa i ukusna, već i obogaćuje ljude, povezujući ih zahvalnošću i ponosom što stvaraju nešto lijepo za budućnost poljoprivrede, a time i cijele planete“, rekao je Jean- Martin Fortier.

David Pejić je naglasio kako su društvena odgovornost, briga za budućnost i ekološki uzgoj hrane koji nije štetan za ljude, životinje i okoliš, koji pozitivno utječe na zdravlje ljudi i ekosustav, osnova poslovanja, koje je kroz kružni ekosustav razvio na svojoj ekološkoj farmi „Zrno“. „Paradoks ljudske vrste je da smo hranu, kao nešto što nas treba hraniti, pretvorili u otrov, pa je upravo zbog toga pokret ekološke poljoprivrede iznimno važan“, zaključio je Pejić.

„U odnosu na druge države članice EU, Hrvatska prednjači u trendu rasta površina pod ekološkom proizvodnjom (8,95%), no u postizanje cilja od 25% površina pod ekološkom proizvodnjom do 2030. godine, potrebno je uložiti dodatne napore“, istaknula je Marijana Petir, ukazavši na potrebu povećanja broja prerađivača ekoloških proizvoda i ulaganja u finalizaciju eko proizvoda, kako bi na njima naši proizvođači ostvarili dodanu vrijednost svojih proizvoda. Petir je rekla da se godišnja potrošnja eko proizvoda u Republici Hrvatskoj po glavi stanovnika procjenjuje na 24 eura što ukazuje na nužnost jačanja povjerenja potrošača u ekološke proizvode. Održiva proizvodnja hrane koja brine o okolišu okosnica je ekološke proizvodnje, a istome daje doprinos i Deklaracija Hrvatskoga sabora o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od GMO-a, čije je usvajanje u Hrvatskom saboru potaknula upravo Marijana Petir.

Jean- Martin Fortier čestitao je zastupnici Petir na toj njenoj inicijativi kojom se ističe važnost promoviranja i brendiranja Republike Hrvatske kao zemlje domaće i kvalitetne hrane, usmjerene prema ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji, uzgoju i jačanju konkurentnosti „GMO free“ proizvoda, te je dodao kako je to dobar primjer i za druge zemlje kojim putem krenuti prema održivoj budućnosti.