Petir se založila da se regulira profesionalni status seoskih žena - Marijana Petir

Prilikom rasprave o izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, zastupnica u Hrvatskom saboru zastupnica Marijana Petir govorila je o položaju žena u ruralnom prostoru, o čemu, kako je istkanula, postoje zastarjela istraživanja te se njihov položaj nije promijenio i one još uvijek nisu dio odgovarajućih javnih politika. Zato Petir smatra da je nužno proaktivno pristupiti ovom problemu i poduzeti daljnje kontinuirane mjere u cilju izrade nacionalne strategije koja bi se odnosila na položaj žena u ruralnim područjima.

 

Položaj žena u ruralnom prostoru je zabrinjavajući i zato ga je Petir podigla na europsku razinu te je bila i izvjestiteljica Europskog parlamenta o ženama i njihovoj ulozi u ruralnim područjima. „Problemi žena koje žive u ruralnim područjima stvarni su a da bismo ih shvatili, moramo shvatiti raznoliku ulogu žena u ruralnom području – one se brinu o obitelji, čuvaju tradiciju i okoliš, rade u poljoprivredi koja je jedna od najvažnijih gospodarskih grana svake zemlje, sudjeluju u procesu proizvodnje hrane. Žene u ruralnim područjima neprocjenjivo su vrijedne za svoja obiteljska poljoprivredna gospodarstva, važne su i za razvoj poduzetništva, održivi razvoj, kao i cjelokupni gospodarski razvoj“, rekla je Petir.

Ona je istaknula da niti jedna država članica Europske unije, pa tako niti Hrvatska, nije dosad uspostavila tematski potprogram za žene u ruralnim prostorima kakav primjerice postoji za mlade poljoprivrednike, iako je to predviđeno Europskim poljoprivrednim fondom za ruralni razvoj, što je jasan pokazatelj kako se žene u ruralnim područjima jednostavno ne cijeni dovoljno. Petir je stava da bi takvi potprogrami mogli usmjeriti žene prema prodaji i promociji proizvoda na lokalnoj i regionalnoj razini, s obzirom na to da ti potprogrami mogu biti važni za otvaranje radnih mjesta za žene u ruralnim područjima, ali se mogu koristiti i za ulaganja u fizičku imovinu, razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja te za osnovne usluge i obnovu sela u ruralnim područjima.

 

Žene na selu nemaju dobar pristup obrazovanju, slabe su informatičke pismenosti, a i dostupnost interneta je još na vrlo niskoj razini. Također, zbog udaljenosti liječnika specijalista i nedostupne dijagnostike, u većini slučajeva žene tek u poodmakloj fazi bolesti dolaze kod liječnika, što je nažalost za njih ponekad prekasno. Na selu najčešće ne postoji niti adekvatna društvena, socijalna i komunalna infrastruktura koja je nužna za dostojanstven život.

Prema podacima, žene čine manje od 50 % ukupnog radno sposobnog stanovništva u ruralnim područjima Europske unije, te upravljaju sa svega 30 % obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. U Hrvatskoj je slična situacija.

Žene ostvaruju oko 35 % ukupnog radnog vremena u poljoprivredi, što je znatan doprinos poljoprivrednoj proizvodnji, a osim toga na poljoprivrednim gospodarstvima brinu se o obitelji i domaćinstvu što možemo okarakterizirati kao „nevidljivi“ rad.

Žene u ruralnim područjima su često ekonomski ovisne o suprugu, za njih ne postoji radno vrijeme, a bore se i s nedostatkom osnovnih socijalnih i mirovinskih prava. Gotovo polovica njih nikada ne odlazi na godišnji odmor, a u vrlo maloj mjeri participiraju u procesima donošenja odluka na lokalnoj i regionalnoj razini.

Petir smatra da je ženama potrebno olakšati pristup zemljištu te osigurati sva socijalna prava koja trenutno nemaju jer njihov rad na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu nije prepoznat i vrednovan stoga se je založila da se regulira profesionalni status seoskih žena i zatražila podršku pravobraniteljice za tu inicijativu.

„Posebno želim upozoriti da žene na selu koje su se cijeli život bavile poljoprivredom i domaćinstvom, nemaju nikakva primanja u starijoj dobi, izložene su siromaštvu a ukoliko se dogodi zlostavljanje u obitelji, obzirom da nemaju primanja niti imovinu, često nemaju kamo otići, zbog toga bih se založila da svoju pažnju pravobraniteljice posebno posvetite ovoj skupini žena koje su očigledno nevidljive za cijeli sustav“, zaključila je Petir.