PETIR: SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA TREBA POSEBNI POREZNI TRETMAN - Marijana Petir

Zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir na današnjem je aktualnom prijepodnevu postavila pitanje potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću, potaknuta štetama koje je potres izazvao u Sisačko-moslavačkoj županiji te dugotrajnim zapostavljanjem ruralnih sredina, posebice Banovine koja je osim u potresu, teško stradala i u Domovinskom ratu, pitajući ga „kakvu će ciljanu i strateški postavljenu demografsku, populacijsku, stambenu, socijalnu i poreznu politiku poduzeti Vlada RH kako bi podržala mlade obitelji da ostanu živjeti na selu, kako bi olakšala poslovanje gospodarstvenicima i obrtnicima i snažnije poduprla razvoj poljoprivrede i drvnu industriju koje imaju perspektivu u tom kraju te kako bi pripomogla revitalizaciji Banovine i cijele Sisačko-moslavačke županije.“

 

Petir je podsjetila da je potres odnio nažalost ljudske živote, prouzročio je velike štete stanovnicima na njihovim domovima, uništio javnu infrastrukturu, mnogobrojne sakralne objekte, kulturnu baštinu a pogodio je i 900 tvrtki te uzrokovao posredne i neposredne štete na 1650 poljoprivrednih gospodarstva upisanih u Upisnik. Sisačko-moslavačka županija nalazi se na oko 41% BDP-a po stanovniku u odnosu na EU-27. Da bi se to promijenilo i podiglo, potrebna su ulaganja. Vlada RH u svom je programu rada naglasila da će se posebna pažnja posvetiti ulaganjima u u regije koje posebno pogađa depopulacija i koje se bore sa slabim stupnjem razvijenosti, a među kojima je i Banovina.

 

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić je odgovorio da je demografsko pitanje izuzetno važno kao i sama struktura stanovništva na području Sisačko-moslavačke županije, sa posebnim naglaskom na Banovinu, ali isto tako i gospodarski pokazatelji uz već spomenuti podatak o stupnju razvijenosti gospodarstva mjereno bruto domaćim proizvodom po glavi stanovnika i usporedbom sa prosjekom Republike Hrvatske, ali i sa prosjekom Europske Unije. „Što se tiče stope nezaposlenosti u Sisačko-moslavačkoj županiji, ona je bila gotovo dvostruko viša nego što je bio prosjek RH, dakle sve skupa, i ovo što se i vi rekli u pitanju, i ovaj moj uvodni dio, zapravo podrazumijeva da je Vlada dobro prepoznala u svom programu da će posebnu pozornost posvetiti Banovini, Sisačko-moslavačkoj županiji, all i isto tako i nekim drugim krajevima RH kako bi dala dodatni doprinos ravnomjernijem regionalnom razvitku“, rekao je Marić.

„Nažalost, dogodio se i potres koji je odnio, prije svega, nešto što sigurno nažalost ne možemo vratiti a to su ljudski životi, međutim sve ostalo mislim da  trebamo i moramo vratiti. Dakle, s jedne strane govorimo naravno o fizičkoj obnovi, dakle obnovi infrastrukture, kuća i svega onoga, isto tako jednako vrijednog, možda čak i vrijednijeg – gospodarskoj i demografskoj revitalizaciji“, rekao je Marić. On je istaknuo da je na pretprošloj sjednici Vlade, Vlada donijela odluku o imenovanju radne skupine kojoj su na čelu ministrica Tramišak i ministar Ćorić, ali su u nju uključeni i svi saborski zastupnici iz 6.izborne jedinice i akademska zajednica, lokalna samouprava, HGK, HOK, HUP i svi oni koji mogu svojim vrijednim komentarima, savjetima, prijedlozima doprinijeti revitalizaciji, ne samo fizičkoj, već i demografskoj, gospodarskoj, te socijalnoj u konačnici.

U djelokrugu Ministarstva financija porezna politika do sada, a sada pogotovo, morala je i davala i davati će i dalje svoje poticaje. „Ja ću podsjetiti, što se tiče demografske revitalizacije onoga prvog kruga poreznih izmjena gdje smo dizanjem osnovnog osobnog odbitka i uvećanjem koeficijenata za uzdržavane članove, dakle djecu, doprinijeli upravo prepoznavanju kroz porezni sustav  poticaja za demografsku obnovu do zadnje mjere koja je stupila na snagu, odnosno čiji će se efekti vidjeti ove godine, a to su mjere, bilo potpunog, bilo 50%-tnog oslobođenja na dohodak za mlade“, rekao je Marić. Pojasnio je da su to samo neke od mjera, ali isto tako s obzirom na novonastale okolnosti, kako u djelokrugu porezne politike, tako i svih onih ostalih, zajedničkim snagama, sveobuhvatno, ali isto tako i multidisciplinarno, djelovati ćemo na ovoj problematici.

 

Zastupnica Marijana Petir je zahvalila na mjerama koje se poduzimaju kao bi zadržali ljude na prostoru Banovine ali i cijele Sisačko-moslavačke županije i dali im garanciju da ova briga za njih nije kratkoročna. Tražila je da se u brzu i kvalitetnu obnovu njihovih domova i drugih srušenih objekata, uključe domaći obrtnici i poduzetnici, uključe naši radnici te koristi domaći materijal za gradnju. „Naše područje treba poseban porezni tretman ali i obećanje koje će biti izvšeno da će naši resursi i naš potencijal biti iskorišten na najbolji mogući način – za naše ljude, njihove obitelji, njihova radna mjesta i njihovu budućnost“, rekla je Petir. Ona je rekla da zato moramo mudro koristiti ono što imamo– Petrokemiju u Kutini kao važan segment kemijske industrijske, Gavrilović u Petrinji i Hipp u Glini kao perjanice naše prehrambene industrije, Drvni centar u Glini i PPS Galeković u Majuru kao predvodnike naše drvne industrije, Sisciu u Sisku koja je poznati brend u tekstilnoj industriji, ali i gamening industriju u Novskoj. „Imamo očuvanu prirodu koju prati ekstenzivni način poljoprivrede, Park prirode Lonjsko polje, Regionalni park Moslavačku goru, predivnu drvenu arhitekturu, bogatu povijest i kulturnu baštinu te potencijal za razvoj kontinentalnog turizma. Imamo sjajne obrtnike i poduzetnike, vrijedne i marljive ljude. Treba nam samo dugoročna i strateška podrška svih razina vlasti, uključujući i države kako bi uspjeli“, zaključila je Petir.