Petir sudjelovala na Komemoraciji povodom Jom Hašoa, Dana sjećanja na žrtve Holokausta - Marijana Petir

 

Predsjednica Odbora za poljoprivredu i voditeljica Skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael, Marijana Petir, u svojstvu je izaslanice predsjednika Hrvatskoga sabora, gospodina Gordana Jandrokovića, sudjelovala na Komemoraciji povodom Jom Hašoa, Dana sjećanja na žrtve Holokausta, u organizaciji Židovske vjerske zajednice Bet Israel, 18. travnja 2023, kod Spomenika žrtvama Holokausta,u Zagrebu.

Petir je tom prilikom u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, zastupnica i zastupnika te u svoje osobno ime, izrazila suosjećanje sa židovskim narodom spominjući se svih Židova ubijenih u holokaustu.

„Kada sam prije nekoliko mjeseci sudjelovala na komemoraciji za žrtve holokausta u kampu Auschwitz-Birkenau, na tom mjestu užasa gdje se je dogodio poraz ljudskosti, slušajući potresna svjedočanstva preživjelih, pokušala sam pronaći nadu. Nadu koja pobjeđuje svaki totalitarizam, antisemitizam, mržnju, isključivanje i ravnodušnost. Nadu koja osigurava dostojanstvo, jednakost, poštovanje i očuvanje naših zajedničkih vrijednosti. Nadu koja sve preobražava“, rekla je Petir.

Ona je istaknula kako ćemo poštovanje žrtavama holokausta odati tako što ih nećemo zaboraviti, tako što nećemo biti ravnodušni i tako što ćemo govoriti o tome što se je dogodilo kako se to nikada više ne bi ponovilo.

Petir je rekla kako ključnu ulogu u suzbijanju antisemitizma ima edukacija koja počinje već kod kuće, u našim obiteljima, gdje nas uče kakvi ljudi trebamo biti i kako se trebamo ponašati prema drugima, kako poštivati drugu ljudsku osobu, njeno dostojanstvo i njen život. U školi djeca provode velik dio vremena i zato je važno da edukacija u školi bude strukturirana, a nastavni planovi programi pomno osmišljeni. U tom smislu, od 2005. godine, više od 750 nastavnika u Hrvatskoj uključeno je u programe obrazovanja o holokaustu i prevencije antisemitizma. Nastava o holokaustu u Hrvatskoj obvezna je u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Podsjetila je kako je Hrvatska prva članica Međunarodnog saveza za sjećanje na žrtve holokausta koja je prevela IHRA-ine preporuke o poučavanju i učenju o holokaustu, te smo u siječnju ove godine usvojili pravno neobvezujuće Radne definicije antisemitizma, a u ožujku preuzeli predsjedanje IHRA-om. Time je Hrvatska poslala snažnu poruku potpune opredijeljenosti prema borbi protiv svih oblika netolerancije, pri čemu je borba protiv antisemitizma na vrhu hrvatskih prioriteta.

„Uzimajući kao uzor Pravednike među narodima, naše je obećanje onima koji su stradali u holokaustu kao i onima koji su preživjeli da pamtimo, da nikada ne šutimo i da na njihovu sjećanju gradimo novi svijet.“, zaključila je Petir.

Istog je dana Marijana Petir u rezidenciji veleposlanika Draževe Izrael, Garyja Korena, sudjelovala na događaju “Zikaron BaSalon” – Svjedočanstvo u dnevnom boravku. Zikaron BaSalon organizirano je povodom obilježavanja Dana sjećanja na holokaust – Jom HaŠoa i 80. obljetnice početka ustanka u židovskom getu u Varšavi, a fokus je na osobnim pričama osoba koje su preživjele Holokaust i herojima otpora.