Petir sudjelovala na Mediteranskom međureligijskom forumu u Rijeci - Marijana Petir

Dvama panelima – »Hodočašće kao dijalog« te »Doprinos vjerskih zajednica društvenoj solidarnosti« – u Rijeci je u ponedjeljak, 19.9.2022., otvoren Mediteranski međureligijski forum, na kojem je sudjelovala Marijana Petir, zastupnica u Hrvatskom saboru i voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael.

Riječ je o projektu pod vodstvom oca Vedrana Obućine, starokatoličkog svećenika iz Rijeke, koji se realizira u partnerstvu s novoosnovanim Centrom za međureligijski dijalog u Rijeci i koji ima za cilj pružiti mogućnosti pojedincima za pokretanje novih projekata u međureligijskom dijalogu i drugim srodnim područjima.

“Međureligijski dijalog nije pokušaj da nekoga privučete na svoju stranu, nije ni sinkretizam, čak ni pluralizam u nekom multikulturalnom smislu, nego je prije svega nastojanje da se međusobno upoznamo, uvažavamo i na temelju tog novog znanja transformiramo odnose koje imamo, pogotovo u lokalnim zajednicama.

To je najbolje kad jedni druge upoznajemo osobno, a ovdje se svi poznajemo, prijatelji smo. Uvod u forum je tema hodočašća jer kada hodamo zajedno – najbolje se upoznajemo”, rekao je Obućina.

Prenoseći osobna hodočasnička iskustva u prvom panelu sudjelovali su: Marijana Petir, saborska zastupnica iznijevši svoja iskustva s Camina de Santiago; Hidajet Hasanović, glavni riječki imam opisavši što muslimanima znači hodočašće u Meku; Neli Vukić, predstavnica Bahai zajednice izloživši o iskustvu hodočašća u Haifu i okolicu, te sestra milosrdnica Benedikta Krapić govoreći o hodočašćima uopće, posebno o ovogodišnjem hodočašću mladih u Međugorje.

“Ljudi se odluče hodati Camino iz različitih razloga. Ja sam hodala Camino kako bih spoznala Božju volju za moj život i bila sam spremna, ako treba, zbog toga ići i na kraj svijeta. A onda, hodajući u prekrasnoj prirodi koja me je svaki dan iznova očaravala, osječajući na svojoj koži dodire sunca, vjetra i kiše koji su se izmijenjivali baš takvom dinamikom da me ponovo podsjete na tu savršenu jednostavnost i mudrost prirode, spoznavala sam Božju blizinu i to da je on stalno tu, uz mene, prisutan u sadašnjosti i ne trebam ga tražiti izvan ovog trenutka“, rekla je Marijana Petir, koja je nakon 29 dana i prijeđenih 900 kilometara te napravljenih 1,3 milijuna koraka stigla u Santiago de Compostellu na grob sv.Jakova, hodočasnika i mučenika.

Petir je pojasnila da na hodočašću postajemo otvoreniji za Božju riječ i poruku koja iz nje proizlazi, a time smo otvoreniji i za druge ljude što je bit međureligijskog dijaloga. Povezivanje kroz hodočašće dio je nezaboravnog iskustva, kao što je Abrahamov put, hadž i umra, Camino de Santiago. Kroz hodočašća na vjerski važna mjesta postiže se globalno uvažavanje široko rasprostranjene tradicije gostoprimstva koja prožima Mediteran.