Petir traži uvođenje slobodne nedjelje za zaposlene u trgovinama - Marijana Petir

“Danas s ovog mjesta tražim vašu podršku za inicijativu da se za sve zaposlene u trgovini zakonski osigura dostojanstveno radno vrijeme i slobodna nedjelja. Do sada sam dva puta inicirala izmjene Zakon o trgovini, koje su i usvojene, no Ustavni je sud oba puta odredbe toga zakona stavio van snage zbog prigovora trgovačkih lanaca. Zato je važno da svoja nastojanja usmjerimo prema pronalaženju trajnog rješenja ovog pitanja, koje je između ostalog i civilizacijsko, te mi je drago da je Vlada Republike Hrvatske pozitivno reagirala na tu inicijativu”, rekla je zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir u svom slobodnom govoru.

Ona ističe da je u trgovini na malo zaposleno 116 875 radnika, od čega većinu čine žene koje često rade i po tri tjedna bez prekida za prosječnu plaću od 4765 kuna.  U rijetkim slučajevima kada u zamjenu za rad nedjeljom dobiju neki drugi slobodni dan u tjednu, to ne može biti adekvatna zamjena jer drugi članovi obitelji taj dan nemaju slobodan.

Zakonodavstvo i praksa, kako u Europskoj uniji, tako i u državama članicama, trebaju pružiti veću zaštitu zdravlja, sigurnosti i dostojanstva zaposlenih. Europa, pa sukladno tome i Hrvatska se danas nalaze pred nekoliko bitnih izazova koji će u velikoj mjeri utjecati na našu budućnost, a jedan od tih izazova svakako je i demografski izazov u kojemu nesigurnost posla i teški i neprimjereni radni uvjeti imaju negativan utjecaj na postizanje ravnoteže između poslovnog i obiteljskog života.

Prema podacima Sindikata trgovine, ako se izuzmu dani tjednog odmora i dani godišnjeg odmora, svaki radnik u trgovini preostalih 282 dana u godini odradi 141 sat više od redovnog radnog vremena. To pokazuje da radnik i država izgube na godišnjoj razini gotovo jednu mjesečnu satnicu, radnik plaću, država doprinose i poreze.

“Nasuprot tvrdnji da će se kroz rad trgovina nedjeljom povećati broj zaposlenih u uslužnom sektoru, dolazi do suprotne pojave.Nespecijalizirane maloprodajne trgovine ne mogu se boriti s rastućom konkurencijom velikih lanaca te su mali trgovci prisiljeni zatvarati svoje trgovine. Očigledno je da rad trgovina nedjeljom prvenstveno pogoduje velikim trgovačkim lancima, često u stranom vlasništvu, a na štetu malih, domaćih trgovaca u specijaliziranim trgovinama koji su i najugroženija skupina trgovaca”, rekla je Petir.

Unatoč tvrdnji pojedinih trgovaca i trgovačkih lanaca kako im je promet nedjeljom najveći i ukoliko se ukine radna nedjelja da će bilježiti značajne gubitke te da će morati otpuštati radnike, demantiraju ih podaci Porezne uprave koja je zabilježila da je promet petkom 50% veći u odnosu na nedjelju.

Petir ističe da je u kršćanskoj tradiciji nedjelja tradicionalno neradni dan no u Hrvatskoj trgovine mogu raditi svih 365 dana u godini, 24 sata na dan. Majke koje rade u trgovinama ne mogu nedjelju provesti sa svojom djecom, djeci su uskraćena oba roditelja, to je nenadoknadivo.

“Nedjelja je dan za obitelj – upravo to su kao najčešći razlog za uvođenje slobodne nedjelje navodili hrvatski građani koji su sudjelovali u istraživanju kojega sam provela prošle godine kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, a koje je pokazalo da se više od 80% hrvatskih građana zalaže za uvođenje neradne nedjelje”, rekla je Petir.

Brojna istraživanja potvrdila su da rad nedjeljom negativno utječe na zdravlje radnika: uzrokuje emocionalnu iscrpljenost, konstantan stres i psihosomatske smetnje. “Sve se to negativno održava na obiteljske i međuljudske odnose, stoga ja osobno kao nezavisna zastupnica te Klub zastupnika HDZ-a u čije ime također danas govorim, smatramo da Zakonom treba osigurati slobodnu nedjelju i dostojanstveno radno vrijeme za sve zaposlene u trgovini”, zaključila je Petir.