Petir u službenom posjetu Izraelu - Marijana Petir

Voditeljica skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael u Hrvatskom saboru Marijana Petir susrela se je u Knessetu s predsjednicom skupine prijateljstva Izrael-Hrvatska i bivšom ministricom zaštite okoliša Gilom Gamliel s kojom je razgovarala o zajedničkom obilježavanju 25.obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Izraela koje je planirano za jesen ove godine u Hrvatskoj. Zastupnice su razgovarale i o unaprijeđenju međusobnih odnosa te jačanju suradnje koja je prema njihovoj ocijeni sada na najvišoj razini.

O suzbijanju nepoštene trgovačke prakse, osiguranju samodostatnosti u proizvodnji hrane kao i o suradnji u području poljoprivrede, s naglaskom na navodnjavanje, inovacije i digitalizaciju, te o utjecaju krize u Ukrajini na energetsku stabilnost i opskrbu hranom, Petir je razgovarala s predsjednikom Odbora za gospodarstvo u Knessetu, Michaelom Bitonom.

Petir se je sastala s predstavnicima izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Garyjem Korenom, zamjenikom glavnog direktora i Sandrom Simovich, direktoricom odjela za Središnju Europu s kojima je razgovarala o potencijalu koji Hrvatska i Izrael imaju za suradnju u području gospodarstva i sigurnosti, kao i o pripremama Hrvatske za predsjedanje Međunarodnim savezom sjećanja na holokaust slijedeće godine.

Marijana Petir je na poziv zastupnice iz Knesseta Tatiane Mazarski sudjelovala na Jeruzalemskom molitvenom doručku na kojem su Kršćani i Židovi ujedinjeni u zajedničkoj molitvi. Jeruzalemski molitveni doručak je globalni pokret pod pokroviteljstvom izraelskog parlamenta, Knesseta, koji je pozvao političare i ključne utjecajne ljude iz cijelog svijeta da se okupe i mole za mir u Jeruzalemu. Jedan od glavnih govornika na ovogodišnjem doručku bio je Nick Vujičić.

Petir se je sastala s fra Sandrom Tomaševićem, Hrvatom koji vodi Franjevački dječji dom za dječake iz slomljenih obitelji u Betlehemu, te je s njim obišla dom kao i radove na izgradnji hrvatske kapele na Pastirskim poljanama, koja će biti u potpunosti izgrađena od materijala iz Hrvatske.