Petir u Vijeću Europe izrazila zabrinutost sigurnosnom situacijom na Bliskom Istoku - Marijana Petir

Zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir sudjelovala je u Strasbourgu na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europa gdje je raspravljala o sigurnosnoj situaciji na Bliskom Istoku i napadima Hamasa na Izrael.  Zastupnica Petir je nedvosmisleno osudila svaki čin protiv civila, bez obzira na njihovu nacionalnu, etničku pripadnost ili vjeru. „Takvi postupci protive se temeljnim načelima čovječanstva“, rekla je Petir i dodala kako je teroristički napad Hamasa na nedužne civile u Izraelu, koji je odnio gotovo 1200 života i ostavio 3000 ozlijeđenih i 150 otetih, užasnuo je svijet. Napad je to koji je ubio najviše ljudi u 75 godina od uspostave Države Izrael. Hamasovci su vezali, zapalili i pogubili 40 djece. ISIS je na isti način djelovao u Siriji i Iraku. Riječ je o vandalskom činu prema civilnom stanovništvu koji se može smatrati terorizmom.

„Izrael ima pravo braniti se. Legitimna obrana i vojni odgovor Izraela moraju biti usmjereni prema Hamasu i Islamskom džihadu. Treba uložiti maksimalne napore kako bi se sačuvali životi civila koji su i sami osuđeni na teške uvjete života u Pojasu Gaze zbog vrlo loše politike Hamasa“, rekla je Petir.

Ona je istaknula kako Europa mora jasno osuditi Hamas i Islamski džihad – terorističke organizacije posvećene uništavanju Izraela i ubijanju izraelskih civila koristeći vlastito stanovništvo kao živi štit. Prema medijskim izvješćima, također postoje razlozi za vjerovanje da je ovaj napad koordinirao i podupirao Iran.

Osim osude ovakvog nehumanog čina, Europa ima utjecaj i ulogu djelovati. Ovo nije prvi put da se terorističke aktivnosti povezuju s financiranjem od strane Irana, čime Iran, osim što je sinonim za kršenje ljudskih prava u vlastitoj zemlji, ugrožava poštivanje ljudskih prava u svijetu. Europa ne može nastaviti svoje gospodarske odnose sa zemljama koje podržavaju i financiraju teroriste.

Petir je podsjetila da isporukom naoružanih bespilotnih letjelica Rusiji, Iran je još jednom pokazao svoju ulogu u destabilizaciji međunarodnog poretka. Mišljenja je da u svjetlu ovih otkrića i njihove moguće povezanosti s terorističkim napadima na Izrael, politika sankcija međunarodne zajednice mora biti jasna i učinkovita.

„Vijeće Europe, kao organizacija koja brine o zaštiti ljudskih prava, ne može nijemo promatrati ubijanje nevinih civila te mora pozvati sve svoje članice da Hamas i Islamski džihad uvrste na popis terorističkih organizacija“, zaključila je Petir. ​