Petir u Washingtonu sudjelovala na Međunarodnoj konferenciji o vjerskim slobodama i Nacionalnom molitvenom doručku - Marijana Petir

Zastupnica u Hrvatskom saboru, Marijana Petir, sudjelovala je od 30.1. do 2.2. 2024. godine na Međunarodnoj konferenciji o vjerskim slobodama i Nacionalnom molitvenom doručku u Washingtonu na kojem je glavni govornik bio predsjednik Ruande Paul Kagame koji je govorio o važnosti pomirenja nakon genocida u Ruandi dok je 46. ​​predsjednik SAD-a Joe Biden sudjelovao uživo putem videolinka i pozdravio sudionike.

Petir je u okviru Nacionalnog molitvenog doručka sudjelovala u panelu ‘Lideri u razgovoru’ s princom Nikolausom od Lihtenštajna, Ines Šlesere iz Latvije i drugim kolegama zastupnicima iz Ujedinjenog Kraljevstva, Slovačke, Njemačke i Austrije.

Na Capitol Hillu, zastupnica Petir je na poziv Papinske zaklade “Aid to Church in Need” razgovorala s dva svjedoka koji su iz prve ruke govorili o progonu kršćana u Nigeriji, Nj.E. biskupom Wilfredom Anagbeom i fr. Remigiusom Ihyuluom iz biskupije Makurdi u državi Benue, koji su upozorili da islamistički ekstremisti Fulani vrše genocid nad kršćanima u Nigeriji te da neke političke snage takve brutalne zločine pokušavaju pravdati klimatskim promjenama negirajući da se kršćane ubija samo zato što su kršćani. Zatupnica Petir izvijestila ih je o pomoći koju Hrvatska pruža kršćanima u Nigeriji ali i u drugim zemljama, te je o problemu kršćana u Nigeriji razgovarala s najvišim američkim dužnosnicima zaduženima za slobodu vjeroispovijesti.

Na sastanku s američkim veleposlanikom za Međunarodne vjerske slobode, Rashadom Hussainom, kao i s povjerenicima Američke komisije za Međunarodnu slobodu vjeroispovijesti u Kongresu, Fredom Daviem i Susie Gelman, Marijana Petir je predstavila mjere koje Hrvatska provodi za pomoć vjerskim manjinama diljem svijeta čija se prava krše, uključujući i stipendije koje je Hrvatska uvela na njenu inicijativu za mlade progonjene kršćane iz Afrike, Azije i Bliskog istoka. Petir se je na marginama Međunarodne konferencije o vjerskim slobodama sastala s posebnom izaslanicom britanskog premijera za slobodu vjeroispovijesti, zastupnicom Fionom Bruce, kao i direktoricom Međunarodnog panela parlamentaraca za slobodu vjeroispovijesti, Fernandom San Martin Carrasco.

Na poziv američkih kongresmena Petea Sessionsa i Roberta B. Aderholta, zastupnica Marijana Petir je sudjelovala na Capitol Hillu na Sigurnosnom forumu na temu “Maligni kineski i ruski utjecaj na Balkanu”. Tom je prilikom Petir istaknula da samo čvrsto usidrenje naših susjeda u europske procese jamči mir, sigurnost, stabilnost i bolje multilateralne odnose. “Na jugoistoku Europe moglo bi biti nekoliko žarišta nestabilnosti i svjesni smo toga, ali Hrvatska je snažno poduprla put svojih susjeda u EU”, rekla je Petir.

Petir se je pridružila kongresmenima i parlamentarcima koji su svoju podršku Ukrajini izrazili tijekom održavanja Ukrajinskog tjedna u Washington, na marginama kojeg se je susrela i s bivšim izvršnim direktorom Svjetskog programa za hranu (WFP), Davidom Beasleyem čiji su napori da mobilizira više financijske potpore i javne svijesti za globalnu borbu protiv gladi prepoznati kada je Norveški Nobelov odbor WFP-u dodijelio Nobelovu nagradu za mir 2020.

Marijana Petir posjetila je Američki židovski odbor (AJC) gdje se je sastala s Michaelom Sievekingaom, direktorom za diplomatski angažman u SAD-u s kojim je razgovarala o sigurnosnoj situaciji na Bliskom istoku, zabrinjavajućem porastu antisemitizma u svijetu i grubom kršenju vjerskih sloboda kršćana diljem svijeta. Petir je prisustvovala i prikazivanju filma koji sadrži snimke Hamasovog napada na Izrael koji se je dogodio 7. listopada, a koji su organizirali Veleposlanstvo Države Izrael u Americi i Philos Project, neprofitna organizacija i zajednica koja promiče pozitivan kršćanski angažman na Bliskom istoku. Zamjenik veleposlanika, Eliav Benjamin, zahvalio je Marijani Petir na podršci koju je Hrvatska iskazala Izraelu prilikom terorističkog napada Hamasa na tu zemlju.

Tijekom boravka u Washingtonu, Marijana Petir sastala se je sa Stevom Rukavinom, predsjednikom Nacionalne federacije hrvatsko-američkih kulturnih zaklada (NFCAF).

“Drago mi je vidjeti da NFCACF nastavlja biti snažan zagovornik hrvatske zajednice, posebice u američkom političkom i diplomatskom svijetu”, rekla je Petir nakon što joj je Rukavina predstavio aktivnosti na kojima radi. U fokusu njihovih aktivnosti kao i hrvatske diplomacije je otklanjanje prepreka na ratifikaciji Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a kao i adresiranje stavova oko izgradnje Južnog dijela plinske interkonekcije u BiH. O tim je temama Petir razgovarala i s hrvatskim veleposlanikom u Washingtonu, Pjerom Šimunovićem i Darijom Sinjeri, opunomoćenom ministricom, a hrvatske stavove pojasnila je i na više sastanaka na kojima je bila s predstavnicima Kongresa i američke administracije. Max Primorac, viši znanstveni suradnik u Centru za slobodu Margaret Thatcher u Zakladi Heritage pohvalio je napore zastupnice Petir u podršci projektima koji promiču slobodu vjeroispovijesti kao temeljno ljudsko pravo, naglasivši kako je ta tema jedna od glavnih odrednica američke vanjske politike.

Zastupnica Petir sastala se je sa Maurusom Dolčićem, upraviteljem hrvatske katoličke misije u Washingtonu u čijoj pratnji je posjetila dr. sc. Andreja Mačeka, istaknutog hrvatskog iseljenika, sina Vladka Mačeka, predsjednika Hrvatske seljačke stranke od 1928. do 1964., tvorca Banovine Hrvatske i političkog vođe hrvatskog naroda.