Petir uručila “Veliki zlatni suncokret” Općini Kneževi Vinogradi, šampionu ruralnog turizma - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir sudjelovala je, kao izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, Gordana Jandrokovića na dodjeli nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“, kojom je u Opatiji, 28. veljače 2023., u organizaciji Hrvatske udruge za turizam „Klub članova selo“ i Primorsko-goranske županije, obilježena i 25. godišnjica djelovanja Hrvatske udruge za turizam „Klub članova selo“.

Marijana Petir dodijelila je nagrade u kategoriji „Tradicijska (ruralna) gastronomija“, a potom i Šampionsku titulu „Veliki zlatni suncokret“, koja je ove godine prema ocijeni stručnog žirija pripala Općini Kneževi Vinogradi, koja uz bogato prirodno okruženje, brojne manifestacije i edukacije o ruralnom turizmu, predstavlja pravu kolijevku vinskog turizma.

Nakon što je čestitala svim dobitnicima “Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske“ i zahvalila im što čuvaju i oplemenjuju hrvatski ruralni prostor, Marijana Petir je ukazala na važnost povezivanja turističkog s poljoprivredno-prehrambenim sektorom u Republici Hrvatskoj o čemu je Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora kojim predsjeda raspravljao u više navrata i dao konkretne preporuke nadležnim državnim tijelima.

„Odbor za poljoprivredu predložio je da se oni pružatelji usluga u turizmu koji nude isključivo domaću, hrvatsku, lokalno proizvedenu hranu, nagrade dodatnim suncokretima ili dodatnim zvjezdicama ukoliko se radi o hotelima, te da im se uvedu i određene porezne olakšice i druge vrste potpora, kako bi se potaknuo njihov daljnji razvoj i kako bi se napokon dogodilo toliko željeno povezivanje zelene i plave njive“ – istaknula je Petir. Dodala je da masovni turizam više nije u modi i da gosti sve više žele osjetiti doživljaj što im hrvatsko selo može pružiti kroz gastronomiju, bogato kulturno nasljeđe, običaje, aktivnosti i radove koje se obavljaju na selu te iznimne prirodne ljepote.

Nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ projekt je kojim se jednom godišnje ocjenjuju turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji se bave zaštićenim i marketinškim oznakama.  Uz oko 160 projekata iz Republike Hrvatske, na ovogodišnjem natjecanju sudjelovalo je i 18 kandidata iz Bosne i Hercegovine koji su priznanja osvojili u 6 kategorija.