Petir zatražila podršku pravobraniteljice u zaštiti prava trgovkinja - Marijana Petir

U okviru rasprave o izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova koje se odnosi na 2020.g.,zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir rekla je kako je to bila pandemijska godina – jednako izazovna i za žene i za muškarce te da nikom nije bilo jednostavno u toj krizi. Petir se je posebno referirala na dio izvješća koji se odnosi na žene u ruralnom području za koje je rekla su neprepoznate, da njihov rad nije priznat, njihova multifunkcionalna uloga ne vrednuje se dovoljno, da su one su počesto bez ikakvog vlasništva i nad poljoprivrednim zemljištem i nad nekretninama.

„Ne vrednuje se dovoljno njihov doprinos proizvodnji hrane, očuvanju biološke raznolikosti, njihov doprinos koji imaju za cijelu obitelj, za očuvanje vrijednosti i u tom smislu smo i mi u okviru Odbora za poljoprivredu potaknuli tu raspravu kako bi potaknuli donositelje odluka da kroz strateške dokumente prepoznaju ovu skupinu žena“, rekla je Marijana Petir. Rezultat inicijative Odbora za poljoprivredu upućen Ministarstvu poljoprivrede jest taj da će se u okviru Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova od 2021. do 2024. Ministarstvo poljoprivrede uključiti na način da će preuzeti provođenje mjera kojima će se unaprijediti položaj žena na selu dok se je u Strategiji poljoprivrede pozicioniralo ruralne žene u okviru mehanizama namijenjenih obrazovanju, osposobljavanju, razvoju vještina, a to bi se trebalo reflektirati i na Nacionalni strateški plan u okviru zajedničke poljoprivredne politike.

Petir je podsjetila da nam zajednička poljoprivredna politika omogućava da uvedemo posebne potprograme za žene, ali da to nažalost nijedna država članica do danas nije učinila, a to bi bili onakvi potprogrami kakve imamo i za mlade koji su osigurana direktna financijska sredstva, koji potiču zapošljavanje, razvoj lokalnih proizvoda, poduzetništva  i radna mjesta za žene u ruralnim područjima.

Kako je sastavni dio izvješća i uspostava ravnoteže između privatnog i poslovnog života, Petir se je posbeno osvrnula na žene zaposlene u trgovini za koje je rekla da su zapostavljene i podcijenjene, a sa svojim non-stop radnim vremenom ne mogu uspostaviti ravnotežu između poslovnog i obiteljskog života.  „Većinu zaposlenih u trgovini čine žene, njih ima preko 120.000, one rade i po 3 tjedna bez prekida, bez ijednog dana odmora, ako i dobe možda neki zamjenski dan za odmor onda se dogodi da je to dan kad njihova obitelj nije kod kuće i iz tog razloga sam podnijela inicijativu da se Zakon o trgovini izmijeni i da se prije svega osigura slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme za sve zaposlene u trgovini“, rekla je Marijana Petir. Podsjetila je da je Europski parlament još 2019. godine donio Direktivu o uspostavi ravnoteže između poslovnog i privatnog života i da tu direktivu sve države članice trebaju implementirati zaključno sa ovom godinom.

Također je podsjetitila da je u Nacionalnoj razvojnoj strategiji Republike Hrvatske do 2030. godine navedeno da će se u okviru politike unapređenja ljudskih potencijala, ali i demografske politike oblikovati i ustrajno provoditi mjere koje će olakšati stvaranje djelotvorne ravnoteže između poslovnog i obiteljskog života naročito mladih obitelji i žena.

Marijana Petir pozvala je zaključno pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova da podrži njenu inicijativu za izmjenom Zakona o trgovini kako bi se svima zaposlenima osigurala uspostava ravnoteže između poslovnog i privatnog života.