Podrška pristupanju Švedske i Finske u NATO - Marijana Petir

„Podržavam pristupanje Švedske i Finske NATO-u jer smatram da će to značajno doprinijeti snazi Saveza te sigurnosti Europe u vrijeme najveće sigurnosne krize u posljednjih nekoliko desetljeća. Širenjem savezničkog područja dijeljenih vrijednosti, jača se i sigurnost Republike Hrvatske. To je važan iskorak prema daljnjem snaženju transatlantskog prostora sigurnosti“, rekla je Marijana Petir, zastupnica u Hrvatskom saboru.

Švedska i Finska sada mogu sudjelovati na sastancima NATO-a i imati veći pristup obavještajnim podacima, ali neće biti zaštićeni obrambenom klauzulom NATO-a koja govori da je napad na jednog saveznika napad na sve do ratifikacije protokola. Hrvatska je među prvim državama koje taj protokol ratificiraju.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači, Švedska i Finska paralelno su objavile svoju namjeru da odustanu od svog neutralnog statusa i postanu dio NATO-a. To će povećati sigurnost u regiji Baltika. A politički je to također prvoklasno pitanje.

„Prva poruka ulaska tih zemalja u NATO upravo je politička i usmjerena je Rusiji. Drugo, za NATO se ovdje radi i o stvarnim vojnim sposobnostima koje donose Finska i Švedska“, rekla je Petir.

No, Rusija je upozorila da će, ako Finska i Švedska uđu u NATO, pojačati svoje snage na Baltiku.

U ovom trenutku ne samo da je Rusija vezana za Ukrajinu, već tamo odaje jako loš dojam. Dakle, sada se očekuje da bi Rusija vojno mogla uzvrati Švedskoj ili Finskoj, no ono što Rusija trenutno radi su cyber-napadi i vođenje propagandne kampanje putem širenja lažnih vijesti.

Zapadni saveznici mogli bi rasporediti određene snage u baltičkoj regiji dok traje proces pridruživanja kako bi poslali političku poruku. Velika Britanija već je potpisala sporazum o podršci Švedskoj ako bude napadnuta, a vjerojatno će i druge zapadne zemlje slijediti njen primjer potpisujući sličan sporazum s obje skandinavske zemlje.

No,  bez obzira na podršku Velike Britanije i SAD-a, članstvo u NATO-u najbolja je zaštita Švedskoj i Finskoj od ruskih prijetnji.

„Mi razumijemo interes te dvije zemlje koje dijele naše vrijednosti, imaju visoko razvijenu industriju, tehnologije, standarde, dobro ustrojenu vojsku s jakim mornaricama i njihovo će pristupanje doprinijeti sigurnosti transatlanstskog prostora i Europe čime jačamo i vlastitu sigurnost stoga ću podržati potvrđivanje protokola o pristupanju Finske i Švedske NATO-u“, zaključila je Petir.