Pohvaljeno zalaganje zastupnice Petir za pčelarski sektor - Marijana Petir

U Gudovcu pored Bjelovara u subotu, 4. veljače,  otvoren  je 18. Međunarodni pčelarski sajam u organizaciji Bjelovarskog sajma, Hrvatskog pčelarsog saveza i Pčelarskog saveza Bjelovarsko – bilogorske županije. Na sajmu je izlagalo preko 170 izlagača koji su osim iz Hrvatske, stigli iz Makedonije, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Turske.

Predsjednik Pčelarskog saveza Bjelovarsko – bilogorske županije Goran Pranjić istaknuo je kako je zahvaljujući pčeli i medu ovih dana Bjelovar postao pčelarsko središte Hrvatske, ali i ovog dijela Europe.

“Svi mi znamo koliko je pčelarenje složena i zahtjevna djelatnost. Svjedoci smo da se klima bespovratno promijenila i da su posljednjih pet godina obilježile blage zime i hladna proljeća. Sve nas to sili da se prilagodimo i usvajamo nova znanja i metode. Moramo i pčele naviknuti na novu situaciju”, istaknuo je Pranjić i rekao kako je protekla godina bila izuzetno dobra za pčelare.

“Dodatni optimizam ulijeva i najava skorog donošenja pravilnika o potporama za sektor pčelarstva. Ministarstvo poljoprivrede je aktivno sudjelovalo u tom procesu, a te potpore bit će veliki iskorak za pčelare. To će biti krucijalni poticaj budućim generacijama pčelara”, smatra Pranjić s kojim se složio i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Zdravko Tušek, podsjetivši da je pčelarstvo sektorska politika u okviru Nacionalnog strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike za što je godišnje osigurano 60% više novca nego do sada.

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet pohvalio je inicijativu pčelarskih organizacija iz susjednih zemalja za potrebu osnivanja Europskog pčelarskog saveza, te je najavio aktivnosti HPS-a za 2023. godinu.

“Radit ćemo na tome da se plan sektorskih intervencija još bolje unaprijedi. Kontinent je lani imao dobru bagremovu pašu, najbolju u posljednjih pet godina, no susreli smo se s velikim pomorom pčela uzrokovanih trovanjem”, istaknuo je Kocet i dodao kako u Hrvatskoj imamo 460 tisuća pčelinjih zajednica dok je u evidenciji pčelara i pčelinjaka upisano ukupno 9 253 pčelara.

“U odnosu na prošlu godinu to je određena stagnacija, no u odnosu na posljednjih 10 godina to je značajan rast”, kazao je Kocet upozorivši kako je pašnog područja sve manje i manje. Nadaju se, stoga, potpori Ministarstva poljoprivrede u zaštiti selećeg pčelarstva koje je, smatra Kocet naophodno. Isto tako, upozorio je na problem patvorenog meda i nelojalne konkurencije, te je zahvalio zastupnici Marijani Petir koja godinama podupire pčelarski sektor i koja je osigurala uvjete na EU razini da se uvede potpora po pčelinjoj zajednici o čemu HPS sada void razgovore s resornim Ministarstvom poljoprivrede i nada se pozitivnom ishodu.

Saborska zastupnica i predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir kazala je kako je puno sjednica Odbora posvećeno upravo pčelarstvu jer su u Odboru svjesni da bez pčela nema oprašivanja niti proizvodnje hrane. Rekla je kako je Odbor čvrsto na stavu da tu oprašivačku ulogu pčela treba vrednovati te je još jednom istaknula svoje zalaganje ali i cijelog Odbora da se uvede potpora po pčelinjoj zajednici. Podsjetila je i da je Hrvatska podržala inicijativu Slovenije za izmjenom Direktive o medu proteklog tjedna na Vijeću EU.

“Moramo znati podrijetlo meda koji se u staklenci nalazi, a to ćemo učiniti tako da se označi zemlja podrijetla meda, te ako je mješavina, moraju biti označeni i omjeri u kojima med iz pojedine države dolazi. To mora vrijediti za sve države Europske unije kako bi se prijevarama stalo na kraj jer med je jedan od proizvoda koji se najviše patvori”, rekla je Petir i podsjetila da je zato Odbor tražio više inspekcijskih nadzora na terenu. “Na tržištu je puno patvorenog meda koji je nelojalna konkurencija našim domaćim proizvođačima, a takav je med opasan i za zdravlje potrošača”, upozorava Petir koja je otkrila da je čak 44 posto uzoraka meda patvoreno što je pokazao nalaz posljednje inspekcije.

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića otvorio je 18. Međunarodni pčelarski sajam, 9. Izložbu vina i vinogradarske opreme te 2. Sajam vjenčanja.

“Ovaj sajamski prostor ima potencijal da se na njemu organizira više manifestacija, a ovaj Pčelarski sajam najbolja je potvrda toga. Mi kao županija podupiremo naše pčelare i to na način da kreiramo one potpore koje pčelarima najviše koriste”, kazao je Marušić pohvalivši potez države koja je u potpunosti isplatila odštetu pčelarima za pomor pčela koji se dogodio na području nekoliko županija.