Poljoprivreda je jedan od prioriteta mađarskog predsjedanja Vijećem - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir susrela se je 03. srpnja s veleposlanikom Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj, Csabom Demcsákom

Veleposlanik je predstavio prioritete mađarskog predsjedanja Vijećem EU koje je započelo 1. srpnja i trajat će do 31. prosinca među kojima je uz novi dogovor o kompetitivnosti, uspostavu europske obrambene politike, politiku proširenja EU, suzbijanje ilegalnih migracija, kohezijsku politiku i demografiju, svoje mjesto našla i tema europske poljoprivredne politike orijentirane prema poljoprivrednicima. Sugovornici su se posebno osvrnuli na nedavne prosvjede poljoprivrednika diljem EU, a Petir je podsjetila kako je kod utvrđivanja obveza koje države članice moraju ispuniti kako bi dosegle zelenu ambiciju, važno uzeti u obzir polazne osnove svake države članice, naglasivši kako Republika Hrvatska koristi znatno manje pesticida, antimikrobnih sredstava i mineralnih gnojiva od prosjeka EU stoga se, kako je rekla, „od nas ne može tražiti ispunjavanje istih uvjeta kao i od drugih država članica jer bi to dovelo u pitanje našu poljoprivrednu proizvodnju“.

Sudionici sastanka razgovarali su i o izazovima s kojima se europski poljoprivrednici susreću zbog rata u Ukrajini, nepoštenim trgovačkim praksama kao i načinima upravljanja europskim ruralnim područjima kako bi se ciljevi zelene tranzicije uskladili sa ciljevima revitalizacije ruralnih područja i osigurala njihova demografska obnova.

Govoreći o politici proširenja, zastupnica Petir je rekla kako je važno da države kandidatkinje ispune sve kriterije za pristupanje EU i poštuju europske vrijednosti, od čega je Crna Gora bitno odstupila usvajanjem Rezolucije o Jasenovcu i najavom predsjednika Skupštine Crne Gore o održavanju svojevrsnog nastavka Svesrpskog sabora. Petir smatra kako je takvo postupanje dirigirano iz Srbije koja i dalje sjedi na dvije stolice i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji takozvanom politikom „srpskog svijeta“ prijeti demokraciji, miru i sigurnosti, što je neprihvatljivo.

Veleposlanik Demcsák rekao je kako Mađarska podupire proširenje Europske Unije, no napredak zemalja Zapadnog Balkana na putu prema članstvu u Uniji ovisi isključivo o brzini njihove prilagodbe europskim vrijednostima.