Pomoć treba stići do svake općine i svakog sela stradalog u potresu na Banovini - Marijana Petir

„U strašnom potresu koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, mnogi naši sugrađani ostali su bez svojih domova ali ih, niti tako srušene i slomljene, ne žele napustiti. Noću pored njih spavaju u autima ili pod otvorenim nadstrešnicama a danju spašavaju što se spasiti može, kako bi svoje kuće opet mogli obnoviti, jer su ih već jednom, nakon Domovinskog rata obnavljali“, rekla je zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir prilikom obilaska potresom stradale Banovine i dodala da su sada na terenu najpotrebniji grijani šatori, grijane kućice i građevinski materijal dok hrane i higijenskih potrepština ima dovoljno. „Hvala svim mojim prijateljima koji su se odazvali i pomažu mi da pomoć stigne tamo gdje je najpotrebnija“, rekla je Petir koja apelira da se pomoć osigura svakoj općini i svakom selu jer je u ovom potresu stradalo oko 200 sela na Banovini.

 

Zastupnica Petir obišla je sa načelnicom Općine Majur Klementinom Karanović na Novu Godinu stradale od potresa na području te Općine kao i vatrogasce koji su stigli iz različitih djelova Hrvatske i pomažu u sanaciji štete, te staračka seoska domaćinstva čije su kuće potpuno neupotrebljive za život i poljoprivrednike koji unatoč teškim uvjetima na terenu brinu o svojoj stoci. Klementina Karanović zahvalila je zastupnici Marijani Petir na svim donacijama koje je osigurala za Općinu Majur u vidu novčanih sredstava preko različitih donatora, općina i gradova te obitelji Đurkin iz Međimurja koja je sama donirala 100 000 kuna. Petir je za Općinu Majur osigurala pomoć i u građevinskom materijalu kao i kućice za privremeni smještaj za obitelji čiji su domovi uništeni. Karanović joj je zahvalila na svakoj pomoći koju pruža Općini Majur ali i svima drugima koji su teško stradali u potresu. U pratnji zastupnice Petir bili su predsjednik i zapovijednik njenog DVD-a Mustafina Klada, Franjo i Dubravko Petir, koji su uručili načelnici Karanović humanitarnu pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama.

Marijana Petir je osim sela na području Majur, obišla na Novu Godinu i naselja na području grada Petrinje, Hrastovicu i Graberje, koja su teško stradala a kojima je Petir također među prvima pomogla osiguravši im grijane šatore, crijep, drva za ogrijev, najlon za prekrivanje krovova i druge potrepštine na čemu su joj predsjednici mjesnih odbora Mladen Korečić i Tihomir Bunjan zahvalili.

“Hvala svima koji su pokazali svoje veliko toplo srce i pomažu stradalima u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji. Hvala vam što donirate pametno, ciljano i ono što doista treba ljudima”, rekla je Marijana Petir te je posebno zahvalila svim vatrogascima, pripadnicima civilne zaštite, policije, vojske, hitne medicinske službe, GSS-a, volonterima Caritasa i Crvenog križa, te svim dobrim ljudima, Zakladi Mateo Kovačić, gradonačelnicima i načelnicima Grada Pakraca, Grada Preloga, Grada Novog Marofa, Općine Strizivojna, Općine Stankovci, Općine Draž, Općine Semeljci, Općine Dobrinj, Općine Breznički Hum, Općine Čepin i svima drugima koji su se odazvali njenoj zamolbi za pomoć i stradalim općinama i gradovima poslali financijsku pomoć i građevinski materijal za obnovu kuća.