Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir primila plaketu “Ambasadorice Parlametra” - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir susrela se u petak s Orianom Ivković Novokmet, izvršnom direktoricom udruge GONG i Sergejom Županićem, projektnim koordinatorom GONG-a. Tom prigodom predstavnici GONG-a uručili su joj plaketu “Ambasadorice Parlametra”.

Orijana Ivković Novokmet rekla je da udruga GONG kroz Projekt Parlametar kontinuirano prati rad Hrvatskoga sabora, ocjenjuje razinu njegove transparentnosti i otvorenosti, te zastupnicama i zastupnicima, koji svojim radom doprinose unaprjeđenju navedenih kriterija, dodjeljuju titule “Ambasadora Parlametra”.

Projekt Parlametar je pokrenut 2018., a GONG kroz njega prati javno dostupne podatke s web stranica Hrvatskoga sabora i iz zakonodavne baze podataka eDoc. Prema navedenim izvorima informacija, Odbor za poljoprivredu kojim predsjeda Marijana Petir osigurao je najveći broj prijenosa sjednica na YouTube kanalu Hrvatskoga sabora, što je Novokmet ocijenila značajnim doprinosom transparentnosti rada Hrvatskoga sabora i model, čijom bi se primjenom trebala voditi i druga radna tijela kako bi se pojačala vidljivost njihovog rada i podignula svijest javnosti o značaju i ulozi radnih tijela Hrvatskoga sabora u zakonodavnom postupku.

– Odbor za poljoprivredu do sada je održao 116. sjednica te je tijekom cijelog mandata po aktivnosti radnih tijela Hrvatskog sabora u samom vrhu. U rad sjednica Odbora za poljoprivredu često uključujemo stručnu i zainteresiranu javnost, dionike sektora, znanstvenu zajednicu, komore, udruge i saveze koji se bave različitim granama poljoprivrede, a prijenosom sjednica na Youtube kanalu Hrvatskoga sabora, kada je god to zbog tehničkih razloga moguće, nastojimo dodatno zainteresirati i informirati javnost o temama koje su predmet rasprava na sjednicama Odbora, istaknula je Marijana Petir i dodala kako mediji također imaju značajnu ulogu u formiranju mišljenja javnosti o temama o kojima se raspravlja i njihov utjecaj je iznimno značajan.

Sudionici sastanka usuglasili su se da su transparentnost i otvorenost u radu saborskih radnih tijela te uključivanje stručne i zainteresirane javnosti u dijalog s donositeljima odluka važni kako bi se dao doprinos rješavanju problema i traženju najboljih mogućih rješenja te na taj način došlo do što kvalitetnijih zakona.