Proslavljena 150. obljetnica rođenja Stjepana Radića - Marijana Petir

Prije 150 godina u selu Trebajevu Desnom, tik uz Savu, rodio se je vođa i učitelj hrvatskog naroda Stjepan Radić. U petak, 11. lipnja obilježen je njegov rođendan kao i rođendan njegova brata Antuna koji se je rodio na isti dan, ali tri godine ranije. U njihovom rodnom selu Trebarjevu Desnom na mjestu gdje je nekada stajala rodna kuća braće Radić, izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće. Ove godine kao i svake do sada, među onima koji su odali počast braći Radić bila je zastupnica i predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir.

“U politici sam stasala uz ideje Stjepana Radića koje su i danas aktualne i koje su me uvijek vodile naprijed. Ljubav prema narodu koja se je ogledala kroz sve što je radio, posebice kroz odlazak na skupštinu u Beogradu koji ga je koštao života, bio je i ostao primjer predanosti i odanosti domovini i hrvatskom narodu”, rekla je Marijana Petir i dodala kako danas u Hrvatskoj ima jako malo političara koji bi bili spremni žrtvovati svoj život za narod i domovinu kao što je to učinio Stjepan Radić.

Stjepan Radić, osim što je bio hrvatski političar i osnivač Hrvatske seljačke stranke, bio je i plodan književnik, publicist i prevoditelj. Bio je i prvi hrvatski politolog s pariškom diplomom te istinski velikan hrvatske povijesti. Promicanjem ideja i života Stjepana Radića nastoji se hrvatsku povijest i vrijednosti koje povijesno simbolizira Stjepan Radić sačuvati od zaborava. Njegovo ime i danas je simbol slobode, domoljublja i spremnosti žrtvovanja vlastite slobode i života za pravdu i ideale.

Svetu misu za braću Radić služio je sisački biskup Vlado Košić u župi sv.Martina biskupa u Martinskoj Vesi, a kako je 11.lipnja ujedno i dan Sisačko-moslavačke županije koja je 2021. godinu proglasila godinom Stjepana Radića, na svečanoj sjednici održanoj u Sisku tom su se prigodom okupljenima obratili župan Ivan Celjak i predsjednik Vladr RH Andrej Plenković.