Provode se besplatni veterinarski pregledi poljoprivrednih gospodarstava - Marijana Petir

Zakonom o zdravlju životinja uređuju se pravila u području zdravlja životinja i sprječavanju i kontroli bolesti životinja koje su prenosive na životinje i na ljude.

Ovaj zakon donosi neke novine koje možemo ocijeniti pozitivnima kao što je izmjena kojom se omogućava proglašavanje zona ograničenja rješenjem umjesto naredbom što će osigurati učinkovitiju reakciju na izbijanje bolesti kao i detaljnije propisivanje obaveza subjekata u zonama ograničenja vezanih uz premještanje životinja i proizvoda životinjskog podrijetla.

Zastupnica Marijana Petir pozitivnim je ocijenila odluku koju je Ministarstvo poljoprivrede donijelo ove godine da se provode veterinarski pregledi poljoprivrednih gospodarstava i da to nisu samo pregledi koji imaju za cilj nadzor i poboljšanje evidencije već su i edukativnog karaktera.

„To smatram izuzetno važnim zbog toga što smo će više puta ovdje govorili kolika je potreba za edukacijom posebno kako bi se spriječile pojave bolesti, ali isto tako da postoji nedostatak savjetodavaca i da je u tom smislu je potrebno kapacitirati državnu savjetodavnu službu, ali poduprijeti i privatnu savjetodavnu službu. Zato bih pohvalila odluku Ministarstva poljoprivrede koje je kroz Zakon o poljoprivredi koji je trenutno u proceduri propisalo dosta detaljno koje su obaveze i privatne i državne savjetodavne službe i odlučilo financirati privatnu savjetodavnu službu kao što je i Odbor za poljoprivredi predlagao“, rekla je Marijana Petir.

Također je pozdravila odluku da se veterinarski pregledi OPG-a nastave i sljedeće godine i naravno da budu financirani iz državnog proračuna kako bi se obuhvatila sva poljoprivredna gospodarstva, podsjetivši da se ne kaže uzalud u narodu „bolje spriječiti, nego liječiti“, a  imajući i na umu kako veterinarske usluge jeftine.

U ocjeni Europske komisije na naš Nacionalni strateški plan kad su dali preporuke, istaknuta je prednost koju Hrvatska ima u odnosu na druge države članice jer koristi manje anti-mikrobnim sredstava.

„Doduše, istina je da mi koristimo i manje pesticida u odnosu na druge države članice, ali nam se događaju malformacije, ne u sustavu, nego od strane pojedinih korisnika koji pesticide ne koriste na pravi način pa to rezultira na žalost pomorima pčela kojima smo svjedočili“, rekla je Petir.

Izrazila je zabrinutost zbog ponašanja neodgovornih vlasnika koji o stoci ne brinu, a koji za to dobivaju potporu te je još jednom zatražila da se takvom ponašanju stane na kraj. „Ja razumijem da Agencija za plaćanje u poljoprivredi nezavisna agencija, ali doista mislim da tu treba napraviti poveznicu među nadležnim službama i da oni posjednici stoke, koji svoju stoku puštaju da luta okolo i ne vode brigu o toj stoci i na taj način mogu dovest stoku u stanje da se i zdravlje te stoke naruši, ne mogu istovremeno primati poticaje, a da ne govorim o tome da ta stoka radi štetu drugim posjednicima na njihovim usjevima, nasadima, i da im ulazi u dvorišta“, rekla je Petir i pozvala na koordinaciju ministarstva i nadležnih inspekcijskih službi te Agencije za plaćanje u poljoprivredi, kako bi se takvom neodgovornom ponašanju stalo na kraj jer je ono izvor razno raznih problema i nepravednog etiketiranja drugih stočara, koji u većini slučajeva vode brigu na pravi način o svojoj stoci.