Skupina prijateljstva Hrvatska-Izrael u Hrvatskom saboru sastala se s predstavnicima Transatlanstske grupe prijateljstva s Izraelom - Marijana Petir

Članovi međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael,  26. rujna 2023. godine su održali 10. sastanak Skupine na kojem su sudjelovali veleposlanik Austrije u Hrvatskoj Josef Markus Wuketich kao i veleposlanik Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić, Martin Engelberg, zastupnik austrijskog nacionalnog parlamenta koji je član u Odboru za vanjske poslove i predsjeda austrijskim ogrankom Transatlantskih prijatelja Izraela i Daniel Schwammenthal, direktor Transatlantskog instituta Američkog židovskog odbora i glavni tajnik Transatlantske grupe prijatelja Izraela.

Voditeljica Skupine Marijana Petir rekla je kako Hrvatska i Izrael kao i Hrvatska i Austrija imaju odlične odnose te da ova Skupina prijateljstva nastoji kroz svoje aktivnosti osim jačanja bilateralne suradnje na političkoj i gospodarskoj razini, članovima Skupine ali i cjelokupnoj javnosti približiti židovsku kulturu i način života kao i kolegama u Izraelu, hrvatsku kulturu i način života. Prema riječima Petir, Skupina prijateljstva, ugostila je na svojim sjednicama uglednike i predstavnike različitih nevladinih organizacija koje pokazuju interes za Izrael te je ovaj sastanak prilika razmjeniti mišljenja i s predstavnicima Transatlanske grupe prijatelja Izraela koja obuhvaća višestranačke, međuparlamentarne skupine ujedinjene u uvjerenju da je Izrael, jedina liberalna demokracija na Bliskom istoku, sastavni dio Zapadne sigurnosne, političke i ekonomske arhitekture.

Veleposlanik Austrije Josef Markus Wuketich  naglasio je da Austrija ima posebnu povezanost s Izraelom dok je veleposlanik Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić dodao da ovakvi sastanci doprinose jačanju povezanosti Hrvatske, Austrije i Izraela.

Zastupnik u Parlamentu Austrije Martin Engelberg govorio je o svom političkom putu te također naglasio strateško partnerstvo Austrije s Izraelom i pozvao hrvatske zastupnike na suradnju.

Daniel Schwammenthal zahvalio je na mogućnosti za sastankom u Hrvatskom saboru te istaknuo da je Izrael država koja ima što za ponuditi te da brojne države mogu puno naučiti u području inovacija i tehnologije od Izraela. Pozvao je zastupnike na suradnju s Transatlanskom grupom prijatelja Izraela.

Na sastanku su sudjelovali i članovi Skupine Davor Ivo Stier, Davor Bernardić,  Ljubica Mkasimčuk, Matko Kuzmanić, Jure Brkan, Stephen Nikola Bartulica, Vesna Nađ, Zvonimir Troskot, Siniša Jenkač i Karolina Vidović Krišto, a glavne teme o kojima se razgovaralo bile su vezane za transatlantsku suradnju, sigurnosnu situaciju i obranu.