Slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme - Marijana Petir

U organizaciji zastupnice Marijane Petir, danas je u Hrvatskom saboru održan okrugli stol posvećen  Slobodnoj nedjelji i dostojanstvenom radnom vremenu te u tom smislu i Izmjenama i dopunama Zakona o trgovini o kojima će sutra biti održana saborska rasprava.

Petir je na okruglom stolu okupila predstavnike nadležnih državnih tijela, donositelja odluka, sindikata, poslodavaca te stručne i zainteresirane javnosti.

Uvodno je zastupnica Petir rekla kako je cilj ovog okruglog stola skrenuti pažnju na činjenicu da u Hrvatskoj trgovine prema Zakonu koji je sada na snazi mogu raditi svih 365 dana u godini, 24 sata na dan te da takvo stanje nije u skladu s međunarodnim propisima kao niti s ustavnim vrednotama koje radnicima garantiraju pravo na tjedni odmor i koje Hrvatsku definiraju kao socijalnu državu.  „U sektoru trgovine većinu zaposlenih čine žene koje rade neprekinuto i po nekoliko tjedana bez dana odmora za plaće koje su prema podacima FINA-e manje od prosjeka poduzetnika Hrvatske. Te su žene gurnute na marginu, od njih se traži da su stalno na raspolaganju i ne daje im se mogućnost izbora, a nemaju moć da se izbore za sebe, jer nemaju čak niti granski kolektivni ugovor koji bi ih štitio, a o kojem se pregovara punih 14 godina.  U rijetkim slučajevima kada u zamjenu za rad nedjeljom, žene zaposlene u trgovini dobiju neki drugi slobodni dan u tjednu, to ne može biti adekvatna zamjena jer drugi članovi obitelji taj dan nemaju slobodan.”, rekla je Petir.

Do sada je zastupnica Marijana Petir dva puta inicirala izmjene Zakona o trgovini, koje su i usvojene u Hrvatskom saboru, no Ustavni je sud oba puta odredbe toga zakona stavio van snage zbog prigovora trgovačkih lanaca. Zato je poticala dijalog sa svim zainteresiranim stranama kako bi svoja nastojanja usmjerili prema pronalaženju trajnog rješenja ovog pitanja, koje je, kako je istaknula, između ostalog i civilizacijsko.

“Pitanje slobodne, neradne nedjelje je toliko životno važno da se mora regulirati na državnoj razini”, rekao je osnivač Hrvatskog saveza za slobodnu nedjelju, fra Bože Vuleta dodavši kako o kvaliteti usklađenosti radnog i privatnog vremena uvelike ovisi funkcioniranje i kvaliteta svih ključnih čimbenika dobrobiti jednog društva.  Rekao je kako se nada da je kompromisno rješenje koje je predloženo u Nacrtu Zakona prihvatljivo svim socijalnim partnerima i da je ono formalno-pravno održivo.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović predstavio je prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o trgovini kojim se predlaže da poslodavci mogu birati 16 nedjelja koje će biti radne, dok će ostale nedjelje biti neradne. “Pitanje osiguranja slobodne nedjelje za zaposlene u trgovini je civilizacijski doseg te čini pozitivni korak prema pronalaženju trajnog rješenja u regulaciji radnog vremena u djelatnosti trgovine, a kako bi se pronašao potreban balans za funkcioniranje kako zaposlenika, tako i poslodavaca“, rekao je ministar Filipović.

On je dodao kako se Izmjenama i dopunom Zakona o trgovini, koje su sada u saborskoj proceduri, uređuje temeljno pravo na tjedni odmor te pitanje ravnoteže privatnog i poslovnog života naših građana, a što se upravo kroz ispitivanje javnog mijenja pokazalo važnim za hrvatske građane.

 

„U svrhu prilagodbe, odnosno pripreme gospodarskih subjekata na primjenu normativnog rješenja iz ovoga Zakona, ovim Konačnim prijedlogom zakona se određuje stupanje na snagu ovoga Zakona 1. srpnja 2023. godine. Sukladno navedenom, u 16 radnih nedjelja ne ubrajaju se nedjelje koje su kod trgovca bile radne u 2023. godini prije stupanja na snagu ovoga Zakona. Također, ovim Konačnim prijedlogom zakona propisuje se obveza provođenja procjene učinka ovoga Zakona u roku od godine dana kako bi se odgovarajuće procijenilo učinak primjene rješenja iz ovoga Zakona.“, rekao je ministar.

Vlasnik KTC-a, Ivica Katavić prije tri godine uveo je slobodnu nedjelju u svojim trgovinama te je rekao kako nije otpustio zbog te odluke niti jednog radnika niti zabilježio poslovni gubitak, nego baš suprotno; podizali su plaće nekoliko puta od tada, bilježe dobre financijske rezultate kao trgovački lanac i imaju zadovoljne radnike, a tu je njihovu odluku podržala i šira društvena zajednica.  Znanstvenica sa Odjela za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta, doc.dr.sc. Ivana Brstilo Lovrić predstavila je istraživanja na kojima je radila, a koja su pokazala da bi se potrošači bez problema mogli preorijentirati na kupovinu neki drugi dan umjesto nedjelje, dok su radnici bez obzira na svoju vjersku pripadnost ili različiti obiteljski status, redom izjavili kako im je nedjelja nezamjenjivi dan.  „Radnici koji rade nedjeljom osjećaju se premoreno i iscrpljeno, a povećava se mogućnost njihova oboljenja.  Prava socijalna cijena rada nedjeljom vraća se i poslodavcima jer premoreni radnici ne mogu raditi dobro i precizno“, rekla je Brstilo Lovrić koja je istaknula kako se 70% mladih koji su sudjelovali u istraživanju o potrošačkim i tehnološkim praksama mladih, protivi radu nedjeljom.

U okviru okruglog stola, zastupnica Petir održala je i panel koji je bio svojevrsni dijalog socijalnih partnera, a na kojem su svoje stavove izrekli Dražen Opalić, pomoćnik ministra u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine u SSSH, Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske, Josip Zaher, savjetnik predsjednika u Hrvatskog gospodarskoj komori, Filip Mance, savjetnik u Hrvatskoj obrtničkoj komori i Damir Aščić, predsjednik Saveza udruga malih trgovaca Republike Hrvatske.

Zaključno je zastupnica Marijana Petir podsjetila da je važno da nedjelja bude neradna kako bi bila slobodna, kako bi se očuvalo ljudsko dostojanstvo i kako bi se zajednica, obiteljska ili društvena mogla izgraditi te na taj način pridonijeti razvoju hrvatskog društva.

„Rješenja propisana ovim zakonima rezultat su dugotrajnog i sustavnog dijaloga sa socijalnim partnerima, te se nadam da će Zakon o trgovini biti usvojen bez intervencija i novih iznimaka, a na zadovoljstvo svih zaposlenih u trgovini, posebice žena, trgovkinja, kojima uoči Međunarodnog dana žena posvećujem ovaj okrugli stol.“, zaključila je Petir.

Okrugli stol je dostupan na youtube kanalu Hrvatskog sabora:  https://youtube.com/live/GVKtXynXrys?feature=share