SPOMEN NA KORNATSKU TRAGEDIJU - Marijana Petir

Prošlo je 13 godina od najveće od svih vatrogasnih tragedija u Hrvatskoj, Kornatske tragedije, koja je odnijela 12 života. Misterij požara usred kornatskog kamenjara, nikad nije sasvim razjašnjen, što bol obitelji čini još težom.

 

Od 13 stradalih u požaru, na mjestu događaja preminulo je šestoro vatrogasaca, a ostali su dan za danom gubili svoju životnu bitku. Jedini je preživio tišnjanski vatrogasac Frane Lučić.

 

Iako vatrogastvo u Hrvatskoj bilježi dugu tradiciju a doprinos vatrogasaca očuvanju ljudi i imovine je nemjerljiv, do Kornatske tragedije rad vatrogasaca nije bio dovoljno prepoznat niti od strane onih koji donose odluke ali niti od cjelokupne javnosti.

 

Vatrogastvo je javna djelatnost, važna za sigurnost građana. U Republici Hrvatskoj prosječno se bilježi oko 30 tisuća vatrogasnih intervencija, čiji je udio ravnomjerno podijeljen na požarne, tehničke i ostale intervencije a posljednjih godina sve je više elementarnih nepogoda u kojima vatrogasci među prvima interveniraju i pomažu građanima.

 

U Hrvatskoj djeluje 1.824 dobrovoljnih vatrogasnih društava i 67 profesionalnih vatrogasnih postrojbi sa šezdesetak tisuća operativnih vatrogasaca, od kojih je oko 95 posto dobrovoljnih i oko 5 posto profesionalnih vatrogasaca. U sklopu dobrovoljnih vatrogasnih društava djeluje i dodatno oko 90 tisuća izvršnih, pričuvnih, podupirućih i počasnih članova i veterana, te pripadnika vatrogasne mladeži i podmlatka.

 

Svim hrvatskim vatrogascima i vatrogaskinjama trebamo biti zahvalni za svaki požar koji su ugasili i svaki život koji su spasili.