U 30 godina mnogobrojni stanovnici Sisačko-moslavačke županije već drugi put ostali bez svog doma - Marijana Petir

„Problema je puno i sve treba hitno rješavati zato ne bi trebalo davati prostora političkim prepucavanjima već nam cilj treba biti zajedničko traženje onog rješenja koja će poboljšati ovaj Zakon i koje će osigurati prema pravednim načelima dom za sve koji su bez njega ostali.

A podsjetit ću da su u 30 godina, mnogobrojni stanovnici Sisačko-moslavačke županije već drugi put ostali bez svog doma – prvo u Domovinskom ratu i sada u potresu. U Sisačko-moslavačkoj županiji branila se je Hrvatska ali to je i županija s najdužom granicom u ovom dijelu Europe što je povezano i s aspektom sigurnosti. Zato nam cilj treba biti da ljudi koji žive na tom području imaju dostojanstvene uvjete života kako bi i dalje ostali živjeti tamo i čuvali naš prostor“, rekla je zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir prilikom rasprave o Izmjenama i dopunama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke župnije koji se sada proširuje i na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju.

Petir je odgovorila i oporbi koja je tvrdila da se ovim Zakonom pogoduje potpomognutim područjima u Sisačko-moslavačkoj županiji u odnosu na potpomognuta područja u drugim županijama stradalima u potresu. „Smatram neprimjerenim na bilo koji način suprotstavljati stanovnike Sisačko-moslavačke županije, stanovnicima drugih stradalih područja u potresu kao i prikazivanje da oni dobivaju više od drugih kroz ovaj Zakon. Dapače, vjerujem da ćemo naći rješenje i za građane Siska i Lekenika jer se je i tamo dogodila prirodna katastrofa te je i na tom području bila prva crta obrane Hrvatske“, rekla je Petir založivši se da se na cijelom području Sisačko-moslavačke županije koje je stradalo u potresu obnove kuće i stradali objekti uz pomoć države u 100%-tnom iznosu. Naglasila je da obnova kuća i objekata stradalih u potresu neće biti sama po sebi dovoljna ukoliko se cijelo područje Sisačko-moslavačke županije ne revitalizira, prije svega u demografskom i gospodarskom smislu.

O tome se je još prošle godine u rujnu razgovaralo na znanstveno – stručnom skupu “Opstanak na Banovini 2020.-2030.” koji je organizirao LAG Una a na koji su bili pozvani svi saborski zastupnici iz VI. izborne jedinice.  Od 14 zastupnika iz šeste izborne jedinice odazvali su se samo Marijana Petir i Dražen Bošnjaković. Na temelju zaključaka tog skupa, Marijana Petir uputila je Vladi zastupničko pitanje ali i dala prijedloge kako pomoći revitalizaciji Banovine, posebice u okviru “Projekta Banovina” koji je sastavni dio Programa rada Vlade RH.

Vlada RH pokrenula je izradu Programa društvene i gospodarske revitalizacije Sisačko-moslavačke županije i najavila kako će u taj postupak uključiti sve zastupnike iz 6.izborne jedinice, predstavnike općina i gradova, akademske zajednice te stručnih institucija. Petir je rekla da se nada kako ćemo svi zajedno, u razdoblju koje je pred nama, pridonijeti pronalaženju najboljih mogućih i pravednih rješenja za ljude kojima je ovaj strašan potres u nekoliko sekundi uzeo gotovo sve.