U Bošnjacima otvorena Slavonska kuća - Marijana Petir

U Bošnjacima je u subotu 8.svibnja svečano otvoren Centar za promociju poljoprivrede i ruralni razvoj Slavonska kuća za čiju je izgradnju Općina Bošnjaci osigurala bespovratnih  7,4 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja, s ciljem poticanju razvoja kontinentalnog turizma i plasmana poljoprivrednih proizvoda s domaćih poljoprivrednih gospodarstava.

Simboličnim presijecanjem vrpce “Slavonsku kuću” otvorili su predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir, načelnik Općine Bošnjaci Andrija Juzbašić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar obrane Mario Banožić.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir čestitala je načelniku Andriji Juzbašiću na ovom projektu pri čemu je ocijenila kako je riječ o iznimno vrijednom ulaganju u razvoj Bošnjaka i Slavonije te da sve više ljudi otkriva hrvatski ruralni prostor kao iznimno zanimljiv i atraktivan.

“Ovaj projekt pruža nam sliku kako se nekad živjelo u Slavoniji i kako je nekada Slavonija izgedala. Uvjerena sam kako će projekt dati dodanu vrijednost općini Bošnjaci. Cilj nam je zadržati naše ljude u Slavoniji, podržati poljoprivrednu proizvodnju i omogućiti preradu poljoprivrednih proizvoda, ali i pokazati i Hrvatskoj i svijetu s čime se to s pravom ponosimo”, kazala je Marijana Petir.  Ona je rekla kako će u Slavonskoj kući biti prikazana bogata tradicija toga sela, od šlinge i rukotvorina, starih zanata, gastronomske ponude poput kulena i šljivovice, do prikaza starinskog načina življenja. “Projekt je to koji će doprinijeti razvoju kontinentalnog turizma, razvoju lokalne poljoprivredne proizvodnje i očuvanju hrvatskog sela”, istaknula je Petir.

Ministrica Marije Vučković rekla je kako “Slavonska kuća” promovira tradicijske vrijednosti života u Slavoniji, ali i omogućava Bošnjačanima i Slavoncima ostvarivanje kreativnih i poduzetničkih ideja. Istaknula je da je projekt financiran iz Podmjere 7.4. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Načelnik Općine Andrija Juzbašić rekao je kako je Općina Bošnjaci odlučila iskoristiti postojeće potencijale i resurse i sve snage usmjeriti u razvoj kontinentalnog turizma, što će biti vjetar u leđa lokalnim OPG-ovima i poticaj za proširenje proizvodnje, a što bi se u konačnici trebalo odraziti na svekolik razvoj, otvaranje novih radnih mjesta i ostanak mladih na tome području.

 

Otvaranju Slavonske kuće prethodilo je otkrivanje spomen križa u središtu Bošnjaka u spomen na 105 mještana Bošnjaka poginulih i nestalih u Prvom, 569 u Drugom svjetskom ratu, te 14 u Domovinskom ratu.

Sudionicima svečanosti među kojima su se nalazili i ministar obrane Mario Banožić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir, obratio se načelnik Općine Bošnjaci Andrija Juzbašić poručivši sumještanima da im poginuli i nestali Bošnjačani u tri rata trebaju biti orijentir i svjetionik u izgradnji bolje sutrašnjice.

Podno spomen križa položeni si vijenci i zapaljene svijeće, a članovima obitelji i rodbine poginulih i nestalih iz Domovinskog rata uručene su zahvalnice i plakete.

“Danas smo sigurni u svojoj državi i moramo sve učiniti kako bi tu državu očuvali i sačuvali i za buduće naraštaje, kako žrtva onih koji su za nju dali živote ne bi bila uzaludna”, poručio je na kraju svečanosti ministar obrane Mario Banožić.

S direktorom tvrtke Vukovarsko-srijemske županije Agro-klaster d.o.o. Zdenkom Podolarom i zamjenicom načelnika Općine Vrbanja Gracijelom Stiba, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir obišla je mlade poljoprivrednike Željka Petrovića i Josipa Tufegdžića koji se bave tovom junadi te OPG Stjepana i Suzane Ćurdo, proizvođače začinske paprike i lubenica. Agro-klaster je osnovan kako bi podržao razvojne projekte u poljoprivredi te pomogao poljoprivrednicima u udruživanju i plasmanu njihovih proizvoda na tržište, a ima i svoju farmu nesilica u slobodnom uzgoju, obilaskom koje je Marijana Petir zaključila svoj posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji.