U Hrvatskoj kući Materina priča otvorena izložba „Priča o cekeru“ - Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora sudjelovala je u utorak 1. veljače 2022. godine na otvorenju izložbe „Priča o cekeru“ u Hrvatskoj kući Materina priča u Zagrebu. Za izradu cekera za laptop autorice Mine Petre koristi se ekološki prirodni materijal – komušina, a na njegovoj izradi sudjeluju udruge, narodni umjetnici  i  obiteljska  gospodarstva  s  područja  cijele Hrvatske. Na taj način ostvaruju  korisne  zadaće  i  ciljeve očuvanja  i promicanja  poljoprivrede, vrijednosti ruralnih prostora, kulturne  baštine, rukotvorstva, malog  ženskog socijalnog poduzetništva i turističke ponude.

Autorica dizajna Mina Petra Petričec oblikovala je ceker kao ekološki uporabni suvenir s motivima narodnih nošnji, čiju vrijednost potvrđuju brojna priznanja i nagrade: Zlatna medalja na 1. Salonu inovacija u Bjelovaru, Grand Prix i Prva nagrada izložbe suvenira Kvarner Expo u Opatiji, Priznanje Suncokret ruralnog turizma, Zagreb 2020.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir čestitala je autorici Mini Petri  na njenom modnom stvaralaštvu  koje se temelji na motivima i nadahnuću iz hrvatske tradicije i kulture. „Osim što se na koristan način u izradi ovog cekera upotrebljavaju ostatci iz poljoprivredne proizvodnje poput komušine, riječ je o potpuno ekološkom načinu proizvodnje koji ne ostavlja ugljični otisak, a kroz čiju izradu se zapošljavaju žene s ruralnog područja i obiteljska poljoprivredna gospodarstva te se na taj način pomaže očuvanju hrvatskog sela i razvoju ženskog socijalnog poduzetništva“, rekla je Marijana Petir dodavši da je riječ o inovativnom i uporabnom suveniru koji je nastao kao spoj tradicije i baštine ruralnih prostora naše lijepe domovine.

„Materina priča prepoznatljiva je u Hrvatskoj i svijetu, čemu u prilog govori podatak da nas je do danas posjetilo više desetaka tisuća ljudi, a strani gosti i veleposlanici država svijeta česti su gosti u Hrvatskoj kući“istaknula je autorica dizajna Mina Petra Petričec. Ona je tom prilikom zahvalila zastupnici Petir što je njen rad i rad vrijednih ruku seoskih žena predstavila u Europskom parlamentu u Bruxellesu i što svojim zalaganjem pomaže očuvanju ruralnog prostora i hrvatske narodne i kulturne baštine.

Izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Dejan Jajić podsjetio je kako je u suradnji s Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo oblikovan i Plavi ceker, kao oznaka najkvalitetnijih hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

„Ministarstvo poljoprivrede podržava hvalevrijedne projekte poput „Priče o cekeru“, koji promoviraju dobrobit života na selu te su inovativni i stvaraju dodanu vrijednost. Zbog ovakvih priča upravo objavljujemo novi Javni poziv za financiranje programa i projekata udruga koje promiču poljoprivredu i vrijednost ruralnog prostora Republike Hrvatske za 2022., vrijedan milijun kuna,“, izjavila je ministrica Marija Vučković koja je izložbu proglasila otvorenom.