U Hrvatskom saboru po prvi put obilježen blagdan Hanuka - Marijana Petir

U Hrvatskom je saboru, paljenjem svijeća na hanukiji, prigodno obilježen židovski blagdan svjetla Hanuka u organizaciji Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Izrael.

Svijeće su na hanukiji zapalili predsjednik Sabora Gordan Jandroković, voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Izrael Marijana Petir, izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor i potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner.

Voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Izrael Marijana Petir rekla je kako su tijekom više od dva desetljeća hrvatsko-izraelski odnosi se sustavno gradili te su doveli do visoke razine međusobnog povjerenja i dobrih partnerskih odnosa i sada su na najvišoj razini od dana njihove uspostave.

„To međusobno prijateljstvo, poštovanje i razumijevanje potvrđujemo i današnjim simboličnim činom obilježavanja blagdana Hanuke kada se prisjećamo pobjede vojno slabog, ali duhovno snažnog židovskog naroda nad moćnim snagama okrutnog neprijatelja koji je poharao Svetu zemlju i prijetio da će nju i njezin narod gurnuti u tamu“, rekla je Petir.

Ona je podsjetila kako je Hanuka blagdan svjetlosti, a u izazovnim vremenima pandemije u kojima živimo, svijetlost nam treba u našem svakodnevnom životu, ne da bi je zadržali samo za sebe, već da bi je prenijeli do naših obitelji, bližnjih, naših suradnika pa naposljetku  do cijelog društva.

„Zato sa zahvalnošću u srcu da smo se danas ovdje okupili i uspjeli susresti, radujući se svjetlosti koja širi vedrinu i nadu te poražava malodušnost, mržnju i zlo, čestitam svim našim sugrađanima židovske vjeroispovijesti blagdan Hanuke uz želje da ga provedu uz radost zajedništva u krugu svojih obitelji.  Hag Hanuka Sameah!“, zaključila je Petir.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da pripadamo judeokršćanskoj civilizaciji koja u velikoj mjeri dijeli iste ili slične vrijednosti i kako je siguran da će buduće vrijeme donijeti još snažnije povezivanje Hrvatske i Izraela jer je svijet danas takav da traži prijatelje i saveznike, pouzdane partnere na koje se možemo osloniti. Hrvatska je to već više puta pokazala prema Izraelu i Izrael prema Hrvatskoj i uvjeren sam da ćemo tako nastaviti i ubuduće.

Izrazio je i zadovoljstvo jer je obilježavanje po prvi puta organizira u Hrvatskom saboru. “To je simbolička gesta i znak kako želimo razvijati naše odnose, promicati i razvijati vjeru i duhovnost i obostrano razumijevanje, jer svijet ne može počivati samo na materijalnom. Mi imamo naš katolički Božić, vi imate Hanuku i želio bih, uime saborskih zastupnica i zastupnika, uputiti iskrene čestitke židovskom narodu te im zaželjeti da blagdane provedu u miru i blagostanju, dobrog zdravlja, uz svoje bližnje i ljude koje vole”, naglasio je Jandroković.

Izraelski veleposlanik Ilan Mor rekao je da blagdan Hanuke simbolizira posvećenje, a s tim je događajem povezana legenda o svjetiljci koja je nastavila gorjeti u Hramu osam dana, premda je za nju bilo dovoljno ulja za samo jedan dan. Stoga se pali osam svijeća koje simboliziraju osam dana kojima se slavi ponovno posvećenje Hrama.

Naglasio je kako mu je velika čast što će se svijeća na menori zapaliti u Hrvatskom saboru kao još jedan znak prijateljstva dviju zemalja koje dijele zajedničke vrijednosti.

„Blagdan Hanuke se obilježava u vrijeme priprema za blagdan Božića i to potvrđuje koliko su bliske naše vjere“, rekao je veleposlanik Mor poželjevši sretan Božić i Novu godinu.