U obnovi nam je potreban radikalan zaokret - Marijana Petir

Zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir izrazila je na početku raspraveo  novom Zakonu o obnovi svoje suosjećanje sa svima koji su stradali u zagrebačkom i petrinjskom potresu i ostali bez svojih najmilijih i bez svojih domova.

Rekla je kako je obnova bolna tema za sve koji žive na području Sisačko-moslavačke županije, a posebice za naše sugrađane čiji su domovi uništeni u razornom potresu prije dvije godine i još uvijek nisu obnovljeni.

Podsjetila je da nekonstrukcijska obnova ide predviđenom dinamikom od samog početka i do sada je obnovljeno gotovo 4200 objekata, no konstrukcijska obnova ozbiljno zapinje i s njom, kako je rekla, nitko ne može biti zadovoljan.

Vlada je poduzimala interventne mjere i u više navrata osigurala je financijsku pomoć za hranu, troškove električne energije i grijanja kao i prijevoza za stanovnike Banovine, te je pokrenula izgradnju 20 višestambenih zgrada na potresom stradalom području koje bi trebale biti gotove ove godine, no kako ističe Petir, sve dok ima naših sugrađana koji i dalje žive u kontenjerima, ne možemo biti zadovoljni.

Premda su za obnovu gotovo 600 kuća ugovori potpisani prije više od godinu dana, one još uvijek nisu gotove pa Petir postavlja pitanje drže li se izvođači rokova i zašto građevinske tvrtke nisu zainteresirane za natječaje koji se odnose na obnovu te jesu li procedure javne nabave koje se provode prekomplicirane.

“Iz svega navedenog, jasno je da nam je potreban radikalan zaokret u pristupu obnovi u potresu stradalih objekata i da obnova mora biti prioritet svih prioriteta. U tom smislu pozdravljan aktivnosti koje su najavljene i mjere koje su predložene novim Zakonom o obnovi, a kojima je cilj smanjiti administrativne zahtjeve i pojednostaviti procedure te skratiti korake u obnovi, ali i ponuditi paletu od 11 mjera za obnovu objekata stradalih u potresu, u čijem fokusu je najviše model samoobnove za što će se cjelokupni iznos isplaćivati unaprijed, no ne bi trebalo podcijeniti niti druge modele predložene ovim zakonom”, rekla je Petir.

Novina je i stambeno zbrinjavanje pogođenih osoba potresom davanjem u vlasništvo kuće ili stana umjesto obnove ili izgradnje zamjenske obiteljske kuće na području županije gdje žive, kao i mogućnost najma koji će država financijski pokriti dok se njihov objekt ne obnovi što je dobro rješenje koje Petir zagovara od samog početka jer takvih praznih objekata na području Sisačko-moslavačke županije ima puno.

“Svjesna sam da nisu svi prazni objekti pogodni za stanovanje, no oni koji uz minimalne zahvate mogu ispuniti tu svrhu, trebaju biti stavljeni u funkciju kako bi ljudi imali dostojanstven smještaj kako bi ostali živjeti u našoj županiji”, rekla je Petir. Ovim Zakonom poboljšava se i provedba privremenog stambenog zbrinjavanja dobavom montažnih energetski učinkovitih kuća, ubrzava se obnova komunalne infrastrukture, a i proširenje se krug korisnika koji imaju pravo na obnovu.

Naglasila je da je važno voditi računa kada god je to moguće da u svim ovim postupcima obnove budu uključene domaće tvrtke i obrti jer tako čuvamo radna mjesta. “Jasno mi je također da se i sva pitanja koja uočavamo kao problem ne mogu rješiti ovim Zakonom ali moramo zajednički tražiti način da otklonimo potencijalne opasnosti od objekata koji su stradali u potresu, čiji vlasnici ne žive ovdje i ne vode brigu o svojoj imovini. Drugi problem na koji želim skrenuti pažnju je pitanje obnove proizvodnih pogona s kojim se gospodarstvenici i obrtnici sada nose sami i moramo ih podržati kroz programme koje imamo na raspolaganju”, istaknula je Petir.

Petir je zaključno zahvalila svim donatorima koji su pomagali i još uvijek pomažu našim sugrađanima, a među njima posebice Caritasu Sisačke biskupije koji je uz stalnu financijsku i materijalnu pomoć, osigurao 29 montažnih kuća za naše sugrađane stradale u potresu, te je pomogao 350 obitelji u obnovi i sanaciji njihovih kuća.