U realizaciju kreće Program potpore za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji na selu koje se bave poljoprivredom - Marijana Petir

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je zastupnicu i predsjednicu Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijanu Petir, kako je na temelju njenog amandmana na Državni proračun 2024. godine kojim se uvodi nacionalna mjera potpore koja ima za cilj stambeno zbrinjavanje mladih obitelji koje žive na selu i bave se poljoprivredom, izradilo Program potpore za unapređenje uvjeta stanovanja mladih poljoprivrednika za 2024. godinu, a navedeni Program se do 22. ožujka 2024. godine, nalazi u javnom savjetovanju i dostupan je na priloženoj poveznici: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=26739

Da podsjetimo, temeljem amandmana zastupnice Marijane Petir na Državni proračun Republike Hrvatske kojeg je Vlada prihvatila, uvedena je nova proračunska stavka „Pomoći dane u inozemstvu i unutar općeg proračuna“ čime su osigurana financijska sredstva u iznosu od 1 milijun eura za 2024. godinu te isti iznos u projekcijama za 2025. i 2026. godinu, za pomoć jedinicama lokalne samouprave s manje od 5000 stanovnika, koje već iz svojih proračuna osiguravaju bespovratna sredstva za kupnju kuća mladim obiteljima ili nadogradnju/proširenje kuća u kojima iste žive na ruralnom području.

„Cilj ove potpore je podupiranje generacijske obnove hrvatskog sela i poljoprivrede, a korisnici ove potpore – mlade obitelji koje se bave poljoprivredom, istu će ostvarivati preko jedinica lokalne samouprave. Navedenom mjerom u funkciju stanovanja stavit će se prazne kuće u ruralnim područjima, osigurati dom za mlade obitelji koje se bave poljoprivredom i zaustaviti njihovo iseljavanje sa hrvatskog sela. Uz navedeno, ova mjera može pomoći rješavanju nedostatnosti radne snage na ruralnim područjima, što uzrokuje napuštanje poljoprivredne proizvodnje i ruralnih područja te predstavlja veliki izazov za generacijsku obnovu hrvatskog sela i poljoprivrede, dostatnu proizvodnju kvalitetne hrane po pristupačnim cijenama kao i za nacionalnu sigurnost“, rekla je zastupnica Petir.

Slijedom navedenog, Marijana Petir uputila je zamolbu jedinicama lokalne samouprave manjim od 5000 stanovnika, koje su potencijalni korisnici ove potpore, da je izvijeste imaju li u svojim proračunima osigurana financijska sredstva za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji na selu, te je zaprimila odgovore 140 jedinica lokalne samouprave, od kojih, njih 88 ima u svom proračunu osigurana sredstva za neki od vidova stambenog zbrinjavanja mladih obitelji na selu.

Kako su jedinice lokalne samouprave u svojim odgovorima izuzetno pozitivno ocijenile uvođenje ove proračunske stavke u Državnom proračunu, te su u istaknule potrebu da se identična mjera, koja se uvodi za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji na selu koje se bave poljoprivredom, treba uvesti za sve mlade obitelji koje žele ostati ili doseliti na hrvatsko selo, zastupnica Marijana Petir takav je prijedlog uputila predsjedniku Vlade, gospodinu Andreju Plenkoviću kao i potpredsjedniku Vlade i ministru prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, gospodinu Branku Bačiću te se nada njegovom usvajanju.