U Saboru tradicionalno obilježena Hanuka - Marijana Petir

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je u obilježavanju židovskog blagdana Hanuke održanom u Hrvatskom saboru u organizaciji voditeljice Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael Marijane Petir.

„Hanuka nam donosi snažnu poruku o nadi, zajedništvu i izdržljivosti, a tradicionalno paljenje svijeća simbolizira svjetlost koja pobjeđuje tamu. Svijeće na adventskom vjenčiću u ovo doba godine pale i kršćani pripremajući se tako za Božić. U radosnom iščekivanju, bdiju kako bi prepoznali Boga koji dolazi. Svi ljudi dobre volje raduju se svijetlosti. A svijetlost simbolizira onaj dio u čovjeku koji ga povezuje s Bogom ali i s drugim ljudima.“, rekla je Marijana Petir. Dodala je kako nas Hanuka  podsjeća da se svjetlo može pronaći čak i u najtamnijim trenucima, a svi smo svjedoci da je takvih trenutaka nažalost sve više te da, kako bi ih prevladali, jedino zajedno, imajući poštovanja i razumijevanja jedni za druge, možemo graditi mostove između različitih kultura, vjera i naroda.

Čestitajući blagdan Hanuke, predsjednik Sabora Gordan Jandroković iskazao je zadovoljstvo već tradicionalnim obilježavanjem toga blagdana u Hrvatskom saboru. Hanuka kao razdoblje radosti i obiteljskog druženja treba također biti i vrijeme kad je potrebno zaboraviti na materijalno te više promišljati o duhovnom, osvrnuti se na vlastiti život i svijet koji nas okružuje i pritom prenositi svoju vjeru, nadu i ljubav na druge, rekao je predsjednik Sabora.

Poručio je kako, u razdoblju kad se u Izraelu vodi krvavi rat, hrvatski narod stoji čvrsto uz izraelski narod, te podsjetio na hrvatsku promptnu osudu krvoprolića koje se dogodilo 7. listopada ove godine. Također je istaknuo nastavak daljnje čvrste podrške Hrvatske Izraelu.

Na kraju obraćanja, predsjednik Jandroković iskazao je kontinuiranu potporu hrvatske države, Vlade i Hrvatskog sabora židovskoj zajednici koja živi i djeluje u Hrvatskoj.

U nastavku događaja, blagdan Hanuka obilježen je paljenjem prve svijeće na svečanom svijećnjaku, hanukiji. U ceremoniji su, uz predsjednika Jandrokovića i voditeljicu Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael Marijanu Petir, sudjelovali i veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj Gary Koren i glavni rabin Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Kotel Da-Don. Nazočnima su se video porukom obratili i predsjednik Knesseta Amir Ohana te voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Izrael-Hrvatska u Knessetu Michael Biton.

Obilježavanje blagdana Hanuke je održano u sklopu sastanka Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska–Izrael.