U Slavonskom Brodu održan panel na temu mladih i budućnosti održive poljoprivrede - Marijana Petir

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je u petak 21.siječnja u Slavonskom Brodu panel na temu mladih i budućnosti održive poljoprivrede na kojem se raspravljalo o interesu novih generacija za ovu gospodarsku djelatnost, izazovima prilagodbe proizvodnje europskom Zelenom planu te mogućnostima koje poljoprivrednicima nude EU fondovi.

Riječ je o tematskoj raspravi koja je dio procesa Konferencije o budućnosti Europe čiji je cilj prikupljanje ideja građanki i građana te izrada prijedloga za reformu i prioritete EU-a.

U raspravi su sudjelovali predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, zastupnik u EP Karlo Ressler,  pročelnica Biotehničkog odjela Sveučilištu u Slavonskom Brodu Slavica Antunović, mladi poljoprivrednik i poduzetnik Zvonimir Kalić te studentica ekološke poljoprivrede Anđa Zeba.

Predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir govorila je o najvećim preprekama ulasku mladih u poljoprivrednu proizvodnju pa je tako izdvojila pristup poljoprivrednom zemljištu, jeftinim kreditima te tržištu. “Problem je i nedostatna infrastruktura te prepreke koje donosi život na selu za razvoj bilo koje djelatnosti, kao što je nedostatak brzog interneta, a Hrvatska je po digitalizaciji ruralnog prostora tek na 20. mjestu u EU-u”, upozorila je Petir. Ona je rekla da ukoliko se ti problemi ne rješe, novac sam po sebi neće biti dovoljan da bi se postigla generacijska obnova, premda su sredstva koje se nude mladim poljoprivrednicima izdašna. Petir kaže da će ubuduće mladi poljoprivrednici moći dobiti čak 100 000 EUR-a za pokretanje poljoprivrednog biznisa što je duplo više nego sada. Upozorila je da je potrebno raditi na edukaciji i jačati savjetodavnu službu jer je udio hrvatskih poljoprivrednika s visokim strukovnim obrazovanjem i dalje za 52% ispod prosjeka EU. Rekla je da je dodatni problem i niska produktivnost i proizvodnost hrvatske poljoprivrede te je istaknula kako se ne smijemo zadržati samo na proizvodnji sirovine već da je moramo prerađivati i našim hrvatskim proizvodima dati dodanu vrijednost.

Zastupnik Karlo Ressler je istaknuo kako će prema novoj zajedničkoj poljoprivrednoj politici minimalno 10 posto izravnih plaćanja biti potrebno koristiti za potporu malim i srednjim gospodarstvima, a najmanje 3 posto proračuna ići će mladim poljoprivrednicima. O vlastitom iskustvu bavljenja poljoprivredom govorio je Zvonimir Kalić, mladi đakovački poljoprivrednik koji je preuzeo obiteljsko gospodarstvo. Istaknuo je kako je bilo izazovno, ali da je upornošću i velikim trudom njegov rad danas itekako priznat. Kalić je inače nositelj brojnih priznanja, a najboljim mladim hrvatskim poljoprivrednikom proglašen je na natječaju 2019. godine za koji je ambasadorica bila tadašnja europarlamentarka Marijana Petir.

Pročelnica  Biotehničkog odjela Sveučilišta u Slavonskom Brodu Slavica Antunović govorila je o studijskim programima koji se nude mladima i o interesu za njih, ustvrdivši kako se “nažalost demografska slika reflektira i na broj upisanih”. Studentica  Anđa Zeba kazala je kako se nada da će što više mladih ipak ostati na svojim imanjima na selu te dodala da se u poljoprivredi otvaraju nove prilike, među ostalim i kroz uzgoj kultura na manjim površinama, ali i porast trenda agroturizma.

Panel su pratili i u raspravi s govornicima sudjelovali i sudionici programa Škola ambasador Europskog parlamenta iz Slavonskog Broda: učenici i profesori Gimnazije Matija Mesić te Ekonomsko-birotehničke škole Slavonski Brod.