U Vukovaru otkriven spomenik Ruža hrvatska - Marijana Petir

Farma Ovčara u suvremenoj hrvatskoj povijesti ostala je zapamćena kao mjesto najvećeg zločina u Domovinskom ratu. Tamo je  20. studenoga 1991. godine dovezeno više od 260 hrvatskih branitelja i civila iz vukovarske bolnice koji su na Ovčari premlaćivani i mučeni. Njih 200 smaknuto je hicima i zakopano u jamu bez ikakvog obilježja. Među ubijenima, bila je i trudnica Ružica Markobašić. Molila je da je ne ubiju, ali njezin ubojica posebno ju je ponizio, natjerao je da se skine do gola i ispalio rafal direktno u njezin trbuh. Ubio je nju i njeno nerođeno djete.

Udruga Hrvatska za Život u Vukovaru je ispred bolnice organizirala otkrivanje spomenika Ruža hrvatska u spomen na Ružicu Markobašić i
njezinog nerođenog sina Antuna. Ovaj spomenik je također spomen i na sve trudnice i njihovu djecu stradale u ratovima na hrvatskim područjima.

Ante Čaljkušić, predsjednik Udruge rekao je da se godinama pripremaju za ovaj velik događaj i riječi ne mogu izraziti što svi iz Udruge osjećaju. “Ovo ne bi bilo moguće bez naših vjernih dobročinitelja, i toliko drugih ljudi koji su nam u ovome pomogli”, rekao je Čaljkušić.

Među onima koji pomažu rad ove Udruge je i zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir koja je zajedno sa sisačkim biskupom Vladom Košićem nazočila otkrivanju spomenika.