Udžbenik povijesti „Zašto je povijest važna? 4“, izdavača Profil Klett d.o.o. povučen iz Kataloga odobrenih udžbenika - Marijana Petir

 

Na okruglom stolu kojeg je zastupnica Marijana Petir organizirala 3. listopada 2023. godine u Hrvatskom saboru kako bi obilježila 25. obljetnicu beatifikacije bl.Alojzija Stepinca, upozoreno je da se u udžbeniku povijesti za učenike 4. razreda gimnazije pod nazivom „Zašto je povijest važna? 4“, autora Miljenka Hajdarovića, Vedrana Ristića i Nikice Torbice, izdavača Profil  Klett d.o.o., djecu pogrešno uči da Stepinac nije rehabilitiran.

Zastupnica Marijana Petir podsjetila je kako je suđenje kardinalu Stepincu od strane komunističkog režima, osudio 1992. godine Hrvatski sabor donijevši tada “Deklaraciju o osudi političkog procesa i presude kardinalu dr. Alojziju Stepincu”, dok je Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda po zahtjevu za revizijom presude koju je podnio Boris Stepinac, kardinalov nećak, 2016. godine u cijelosti  poništilo presudu komunističkih vlasti protiv Stepinca i donijelo odluku da se Stepinac ima smatrati neosuđenom i nevinom osobom, što znači da je rehabilitiran.

Sukladno tome, zastupnica Petir uputila je 6. listopada 2023. godine zamolbu Ministarstvu znanosti i obrazovanja da zatraži od nakladnika Profil Klett d.o.o. ispravak netočnih informacija te da dok to ne bude učinjeno, povuče udžbenik iz Kataloga odobrenih udžbenika.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo je postupak brisanja Udžbenika iz Kataloga odobrenih udžbenika i zatražilo 18. listopada 2023. godine od Agencije za odgoj i obrazovanje stručno mišljenje sadrži li Udžbenik netočne i zastarjele podatke koji bitno utječu na vjerodostojnost sadržaja i  koji upućuju učenike na pogrešne zaključke ili otežavaju stjecanje znanja. Agencija je negativno ocijenila udžbenik te je, kako je ministar Radovan Fuchs izvijestio zastupnicu Petir, Ministarstvo znanosti i obrazovanja 5. prosinca 2023. godine donijelo rješenje o brisanju Udžbenika iz Kataloga odobrenih udžbenika.

Zastupnica Petir zahvalila je Ministarstvu znanosti i obrazovanja što je uzelo u obzir njen prigovor kao i druge prigovore koji su adresirani na određene sadržaje Udžbenika „Zašto je povijest važna? 4“, autora Miljenka Hajdarovića, Vedrana Ristića i Nikice Torbice, izdavača Profil  Klett d.o.o.

U navedenom Udžbeniku pojedini povijesni zemljovidi sadrže pogrešne prikaze, pojedini primarni povijesni izvori nisu adekvatno objašnjeni i pitanja uz njih nisu dobro oblikovana te sugestivna pitanja  i fotografije nisu prihvatljiva u udžbenicima, a Udžbenik ih sadrži u većem broju, pa i u poglavlju Udžbenika koje se odnosi na stvaranje moderne Republike Hrvatske, višestranačje u Republici Hrvatskoj i Domovinski rat.

“U pojedinim dijelovima Udžbenik sadrži netočne činjenične podatke i kriva tumačenja pojedinih povijesnih procesa, koji bitno utječu na vjerodostojnost sadržaja i upućuju učenike na pogrešne zaključke ili otežavaju stjecanje znanja te smatram opravdanim odluku Ministarstva da se udžbenik povuče iz Kataloga odobrenih udžbenika”, rekla je Marijana Petir.