Upitan nastavak proizvodnje mineralnih gnojiva u Petrokemiji - Marijana Petir

Govoreći o Zakonu o gnojidbenim proizvodima kojim će se osigurati  provedba Uredbe (EU) 2019/1009 te slobodno kretanje na unutarnjem tržištu gnojidbenog proizvoda EU-a koji ispunjava zahtjeve Uredbe, zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir  osvrnula se je i na

aktualni geopolitički trenutak koji se reflektira na rast cijena gnojiva i izaziva zabrinutost hoće li poljoprivrednici mineralna gnojiva moći nabaviti u dovoljnim količinama i po pristupačnim cijenama kako bi ostvarili planirane prinose i proizveli dovoljno hrane za sve nas.

Petir je rekla kako je neizvjesnost u pogledu isporuke roba i usluga iz Rusije u Europu, prvenstveno energenata, prouzročila značajnu nestabilnost u smislu cijena i količina prirodnog plina kao ključne sirovine za proizvodnju mineralnih gnojiva, a posebno dušičnih. U skladu s predviđanjima postojanja rizika i neizvjesnosti opskrbe plinom za industriju u predstojećem zimskom razdoblju 2022./2023. na području Europske unije, procjenjuje se da su moguće restrikcije i u proizvodnom ciklusu proizvođača mineralnih gnojiva.

Cijene gnojiva su porasle za 50 do 300%. Cijene plavog dizela također povećane su za 100% u odnosu na 2020., a veliki proizvođači ga nemaju dovoljno.

Prema prognozi kretanja tržišta koje objavljuje Svjetska banka, cijene gnojiva porasle su u prvom tromjesečju 2022. na najviši nominalni iznos u povijesti. Nastavno na stanje na tržištu, Vlada Republike Hrvatske donijela je u okviru Paketa mjera za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata, Program potpore male vrijednosti poljoprivrednicima za nabavu mineralnog gnojiva. Potpora se ostvaruje za prvih 20 ha poljoprivrednog gospodarstva te iznosi 450 kn/ha za prvih 10 ha PG te 250 kn/ha za idućih 10 ha do ukupno 20 ha poljoprivrednih površina PG.

U Hrvatskoj se, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prosjeku potroši oko 427.000 t mineralnih gnojiva. Petrokemija d.d. na domaćem tržištu prodaje oko 260 do 300 tisuća tona mineralnih gnojiva te pokriva cca 60 do 70% domaće potrošnje.

Petir je rekla kako je Petrokemija d.d. Kutina lider na tržištu mineralnih gnojiva u Hrvatskoj te značajan sudionik na regionalnom tržištu susjednih zemalja. Godišnji kapacitet proizvodnje tvrtke je oko 1,35 milijuna tona mineralnih gnojiva s mogućnosti skladištenja ukupno gotovih proizvoda u rasutom stanju 196.000 tona, od toga u Kutini 184.000 tone i 12.000 tona u Šibeniku (skladište Rogač). U posljednjim godinama Petrokemija godišnje proizvodi oko milijun tona mineralnih gnojiva, od čega cca 30% prodaje na domaćem tržištu, a 70% izvozi.

Zbog energetskog šoka, volatilnosti energetskog tržišta, porasta cijene plina i nesigurnosti opskrbe plinom koji je glavna sirovina i energent za proizvodnju mineralnih gnojiva, ali i prisutne netržišne konkurencije u nabavci mineralnih gnojiva koja se uvoze iz trećim zemalja, a pri tome ne udovoljavaju kriterijima kojima moraju udovoljiti gnojiva proizvedena u Uniji, poslovanje Petrokemije d.d., jedinog proizvođača mineralnih gnojiva u Republici Hrvatskoj, dovedeno je u pitanje. U proteklom razdoblju Petrokemija je provela optimizaciju i racionalizaciju poslovanja, no bez konkretne potpore, Petrokemija neće moći nastaviti proizvodnju, koja je obustavljena proljetos.

„Potrebno je osgurati preduvjete za opskrbu  hrvatskih poljoprivrednika dostatnim količinama mineralnih gnojiva  po priuštivim cijenama kako bi se pripremili za sjetvu, te svojim aktivnostima poduprli održivost poljoprivredne proizvodnje u Republici Hrvatskoj i sigurnost opskrbe hranom naših građana. U tom smislu, važno je  uspostaviti model kojim bi se osigurao nastavak proizvodnje mineralnih gnojiva u Petrokemiji d.d. Kutina i konkurentnost te tvrtke“, rekla je Marijana Petir i dodala kako podržava nastojanja da se na europskoj razini zatraži od Europske komisije da podupre strateške tvrtke poput Petrokemije kako bi se zadržala domaća proizvodnja mineralnih gnojiva, sačuvalo 1300 radnih mjesta, ali i odgovorilo na potrebe 176 000 poljoprivrednika od kojih većina koristi u proizvodnji hrane mineralna gnojiva.