Vatrogasci iz Tirola doniraju vatrogasna vozila hrvatskim vatrogascima - Marijana Petir

Zastupnica u Hrvatskom saboru ujedno i dobovoljna vatrogaskinja, Marijana Petir sudjelovala je n sastanku kojeg je organizirao potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader 18. svibnja u Hrvatskom saboru s izaslanstvom Republike Austrije, Vlade Savezne pokrajine Tirol, koje je predvodila ministrica za vatrogastvo, infrastrukturu i obitelj Astrid Mair te vatrogasnim dužnosnicima Tirola i vodstvom projekta “Tirol za hrvatsko vatrogastvo“. Na sastanku je bio nazočan i hrvatski vatrogasni vrh na čelu s glavnim vatrogasnim zapovijednikom, Slavkom Tucakovićem.

Potpredsjednik Sabora Sanader je, uz zahvalu ministrici i cijelom izaslanstvu te narodu Tirola za sve što čine za hrvatsko vatrogastvo, posebno istaknuo kako vrijednost ovog projekta, koji se provodi niz godina, ne leži u samoj donaciji već i suradnji vatrogasnih društava i zajednice dviju država kroz učenje o struci i druženja kroz vatrogasna natjecanja. –Zahvalni smo na vrijednoj donaciji vatrogasnih vozila i činjenicom da nikada nismo imali s nekom austrijskom pokrajinom ovako veliki projekt, a želim istaknuti i to kako vatrogastvo u Hrvatskoj ima 160 godina dugu tradiciju koja je upravo utemeljena u vrijeme zajedničke države u kojoj su bile i Hrvatska i Austrija, naglasio je Sanader.

Ministrica Mair je potvrdila važnost ovoga projekta naglasivši kako je njegov cilj podrška hrvatskome vatrogastvu ne samo kroz predaju vozila već i ostale opreme, ali i kroz pomoć u osposobljavanju vatrogasaca. –Zadužena sam za sigurnost u Tirolu i na čelu sam 357 vatrogasnih postrojbi s preko 50 000 operativnih vatrogasaca, a kako vatrogasce trebamo 24 sata jer su nam katastrofe sve češće i veće, zajednički smo odgovorni za osiguranje kvalitete njihovog rada i opreme, rekla je Mair te dodala da im je cilj najbolje opremiti i dobrovoljna vatrogasna društva. Naglasila je kako su u posjet Hrvatskoj stigli da bi se iz “prve ruke“ uvjerili kako se provodi projekt potvrdivši da su zadovoljni onime što su vidjeli. –Ponosni smo što vam možemo pomoći i to ćemo i dalje činiti u granicama naših mogućnosti, zaključila je ministrica.

Govoreći o sustavu vatrogastva u Hrvatskoj Tucaković je rekao kako je Hrvatska vatrogasna zajednica kojoj je na čelu tijelo državne uprave koje ima 75 profesionalnih vatrogasnih postrojbi te 1800 dobrovoljnih vatrogasnih društava s 3 500 profesionalnih vatrogasaca i više od 150 000 članova, posebno naglasivši kako u Hrvatskoj ima 22 000 vatrogaskinja.–Klimatske promjene koje uzrokuju i požare i poplave te pomiču indeks opasnosti prema sjeveru Europe ukazuje nam na to da moramo zajednički djelovati, rekao je Tucaković.

Zastupnica Petir je istaknula važnost vatrogastva te upozorila na to kako njihova uloga često nije prepoznata. –Moramo učiniti sve da vatrogasci budu poštovani i da imaju opremu koju zaslužuju i zato su donacije, posebno dobrovoljnim vatrogasnim društvima, od iznimne važnosti, naglasila je Petir te dodala kako se u okviru DVD-ova s mladima i djecom radi na očuvanju ruralnih zajednica, identiteta i vrijednosti.

Kao koordinator projekta “Tirol za hrvatsko vatrogastvo“ koji se provodi od 2007. godine Peter Logar posebno je istaknuo profesionalnost hrvatskih vatrogasaca i iskazao zadovoljstvo što je upravo donacija opreme i pomoći Tirola rezultirala time da je u jednoj vatrogasnoj postrojbi, koju su posjetili u sklopu projekta, narastao broj članova. Izrazio je nadu u buduću suradnju i nastavak projekta kojemu je na čelu.

U nastavku susreta potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader uručio je austrijskoj strani zlatne i srebrne plakete te srebrne medalje za izuzetan doprinos vatrogastvu Hrvatske, a s hrvatske strane zahvala je uručena i koordinatoru projekta “Tirol za hrvatsko vatrogastvo“ u Hrvatskoj Tomislavu Stokiću.