Za 20% poskupljenja odgovorni su trgovci - Marijana Petir

U raspravi o informaciji o financijskom stanju, stupnju stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u 2021. i prvoj polovici 2022. godine, zastupnica Marijana Petir pitala je guvernera HNB-a što će poduzeti kako bi zaštitio građane i poljoprivrednike od nepoštenog i ponekad parazitskog postupanja pojedinih trgovačkih lanaca. Ona je podsjetila kako je Vlada Republike Hrvatske od proljeća 2020. do jeseni 2022.godine reagirala s 5,1 milijardu eura pomoći intervenirala kako bi osigurala porezna rasterećenja i pomogla građanima i gospodarstvu, regulirala cijene struje, plina i naftnih derivata i smanjila PDV, no to se nije vidjelo na cijenama hrane na policama trgovina.

Rekla je kako su je poljoprivrednici, ribari i mala prehrambena industrija izvijestili da nisu dizali cijene, no cijene u trgovačkim lancima su vrtoglavo rasle i po nekoliko puta što upućuje na zaključak da su vlasnici tih trgovačkih lanaca stvarali ekstraprofit, i nisu igrali »fair play«. Takvu poslovnu politiku nastavili su i u ovoj godini te su uvođenje eura iskoristili kako bi podigli cijene proizvoda.

Iako su cijene hrane i pića na policama trgovina u prosincu 2022. godine u odnosu na prosinac 2021. u Hrvatskoj porasle 19,7 posto, podaci Europske asocijacije prehrambene industrije i Eurostata pokazuju da za to nije bilo razloga jer su proizvođačke cijene rasle 16,4 posto, što bi značilo da su za oko 20 posto poskupljenja “odgovorni” trgovci. U  Belgiji su proizvođačke cijene rasle 25,6 posto, a potrošačke 15,7 posto, Francuska je usprkos rastu cijena proizvođača od 19,7 posto, rast konačnih cijena obuzdala na 13,1 posto, u Njemačkoj su te dvije stavke otprilike na istoj razini, dok su u Italiji u kojoj su proizvođačke cijene rasle 16,7 posto, a cijene u trgovinama 13,3 posto.

Strani trgovački lanci – ali od toga nisu izuzeti niti neki domaći trgovci – koriste sve moguće načine da kroz visoke marže i skrivene troškove smanje dostupnost domaće hrane na policama.

„Naši poljoprivrednici se trude domaćim potrošačima ponuditi visokokvalitetnu hranu po što povoljnijim cijenama, ali u utrci s trgovačkim lancima, oni gube baš svaku bitku“, rekla je Petir i dodala da si svi zajedno moramo postaviti pitanje kako možemo uvjeriti trgovce i brojne posrednike u cijelom lancu opskrbe da više cijene i poštuju domaće proizvođače.

Odbor za poljoprivredu tražio je postupanje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja zbog pritužbi poljoprivrednika i prehrambene industrije jer su im trgovački lanci htjeli otkazati ugovore s početkom ove godine zbog najave podizanja cijena kao posljedice inflacije i rasta cijena inputa te činjenice da poljoprivrednici i mala prehrambena industrija cijelu prošlu godinu nije dizala cijene svojih proizvoda dok su to trgovački lanci radili u više navrata, a na nekim su hrvatskim proizvodima digli marže na 80%.

„Stava sam da HNB mora reagirati na ovakvo postupanje trgovačkih lanaca i da mora koristiti alate koji mu stoje na raspolaganju kako bi se cijene stabilizirale i kako bi na tržištu vladala ravnoteža jer se sada događa da se jedan sektor diže i zarađuje, upropaštavajući drugi sektor ali i nanoseći direktnu štetu građanima“, istaknula je Petir.

Dodala je da je važno da na tržištu i građani i poljoprivrednici budu bolje zaštićeni i da se iskoriste svi mehanizmi kojima će se trgovcima staviti do znanja da smo svi dio jedinstvenog EU tržišta koje moraju poštivati kao što ga poštuju u Njemačkoj, Francuskoj, Sloveniji ili nekoj drugoj državi članici. „To je moguće ostvariti ako će sve nadležne institucije djelovati koordinirano te očekujem da HNB bude proaktivan u osmišljavanju i poduzimanju mjera“, zaključila je Petir.