Zagrebačka županija do 2030. godine proizvodit će isključivo ekološku hranu - Marijana Petir

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković predstavili su Program razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji do 2030. i najavili pomoć OPG-ovima od 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Tri su glavna cilja programa, da sve poljoprivredne površine u Zagrebačkoj županiji budu do 2030. pod ekološkim uzgojem, zatim da se u javne ustanove, posebice odgojno obrazovne i zdravstvene uvede konzumacija organske ekološki proizvedene hrane te da u razvoju turističke ponude svi ugostiteljski objekti i OPG-i u svojoj ponudi imaju ekološke jelovnike.

“Imamo više od 14.000 OPG-ova, a drugi smo u Hrvatskoj prema nositeljima OPG-ova koji su mlađi od 40 godina. Ovo je program kojim želimo Zagrebačku županiju pretvoriti u vodeću zelenu županiju u Hrvatskoj. Mislim da za to imamo sve uvjete, a program daje mjere i uvjete kako do toga doći. Vjerujem da će do 2030. godine Zagrebačka županija biti vodeća u ekološkoj proizvodnji hrane, ali i razvoju pametnih sela”, rekao je župan Kožić.

Predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir naglasila kako je ova inicijativa i program u skladu s novim trendovima i politikom Europske unije.

“Zagrebačka županija uvijek je bila vodeća kada je riječ o inovativnim rješenjima u poljoprivredi, stvaranju robnih marki i stvaranju modela od polja do stola te prodaji domaćih proizvoda na kućnom pragu. Sada i kroz ovaj model razvoja ekološke poljoprivrede pokazuje u kojem pravcu bismo trebali ići. Mala smo zemlja s dobro očuvanim okolišem i zabranom uzgoja GMO-a, pa tako imamo izvrsne šanse za proizvodnju hrane na tradicionalan način koji će doprinijeti održivom razvoju, dati dodanu vrijednost poljoprivrednim proizvodima i osigurati tržište”, poručila je Petir.