Zastupnica Marijana Petir na godišnjoj konferenciji Europske židovske udruge - Marijana Petir

Na godišnjoj konferenciji Europske židovske udruge na kojoj se raspravljalo o izazovima s kojima se susreću židovske zajednice u Europi, a koja se je održala u Budimpešti, u ponedjeljak, 20.lipnja 2022. godine, sudjelovala je voditeljica skupine prijateljstva Hrvatska – Izrael u Hrvatskom saboru Marijana Petir, u svojstvu izaslanice predsjednika Hrvatskog sabora, gospodina Gordana Jandrokovića. Konferencija  je bila posvećena gorućim pitanjima koja utječu na židovske zajednice u Europi, uključujući sve veću politizaciju Shoaha i pitanja slobode vjeroispovijesti i temeljnih prava.

Prilikom otvaranje konferencije, zastupnica Petir susrela se je u pratnji hrvatskog veleposlanika u Republici Mađarskoj, Mladena Andrlića, s potpredsjednikom mađarske Vlade Zsoltom Semjénom koji je u mađarskoj Vladi između ostalih pitanja, zadužen i za manjine, pa tako i za hrvatsku nacionalnu manjinu koja živi u Mađarskoj. Marijana Petir održala je bilateralni sastanak s slovačkim zastupnikom Petom Libom, voditeljem skupine prijateljstva s Izraelom u slovačkom parlamentu, te su tom prilikom razmjenili iskustva o radu skupina kojima su na čelu i razgovarali o budućoj suradnji.

U svom pozdravnom obraćanju, rabin Menachem Margolin, predsjednik Europske židovske udruge istaknuo je: „Jedan od najvećih problema židovskih zajednica u Europi je ograničavanje vjerskih sloboda”, posebno apostrofirajući  židovske ritalne običaje koji su u nekim zemljama pred zabranom ili su već zabranjeni.

Prema studiji Sveučilišta u Tel Avivu koja je predstavljena na konferenciji, broj napada na židovsku zajednicu drastično se povećao diljem svijeta u posljednjih godinu dana. Od 12 zemalja u kojima većina Židova živi u Europi, Židovi u Danskoj i Mađarskoj osjećaju se najsigurnije, a Mađarska je imala najmanje napada na židovsku zajednicu.

Najbolja kvaliteta života židovskih zajednica u Europi može se naći u Mađarskoj i Italiji, a slijede Danska, Velika Britanija, Austrija, Nizozemska, Njemačka, Švedska, Španjolska, Francuska, Poljska i Belgija.

Marijana Petir je rekla da se iz izlaganja predstavnika židovskih zajednica ali i iz ovog istraživanja može zaključiti kako antisemitizam nažalost u nekim europskim zemljama raste. “To nije slučaj s Hrvatskom jer kod nas postoji iskreni suživot svih vjerskih skupina i u tom smislu Hrvatska može biti uzor mnogim europskim državama”, zaključila je Petir.