Zastupnica Marijana Petir otvorila konferenciju Mreže hrvatskih žena i pozvala hrvatske iseljenice da se vrate u Domovinu - Marijana Petir

Zastupnica i predsjednica Odbora za poljoprivredu, gospođa Marijana Petir, u svojstvu je izaslanice predsjednika Hrvatskoga sabora, gospodina Gordana Jandrokovića, otvorila 7. međunarodnu konferenciju pod nazivom „Napredak žena. Napredak ekonomije. Ostvari potencijal!“ koju je organizirala Mreža hrvatskih žena – globalna platforma koja povezuje žene hrvatskoga podrijetla diljem svijeta kako bi njihova postignuća i uspjesi nadahnuli mlađe generacije i pomogli im u ostvarenju njihovog potencijala.

 

Čestitajući  Međunarodni dan žena svim ženama, Marijana Petir je izrazila zahvalnost na dosadašnjem radu predsjednici i članicama Mreže hrvatskih žena , posebice, kako je rekla, na svemu što čine kako bi očuvale hrvatski identitet, pronosile dobar glas o Hrvatskoj i povezivale domovinsku i iseljenu Hrvatsku.

 

„Svjesna sam da na putu povratka vas, ali i drugih naših iseljenica i iseljenika u Hrvatsku stoje razne prepreke koje zajednički trebamo otkloniti, no nema boljeg mjesta od ove konferencije da vas pozovem da se vratite u Domovinu“, rekla je Marijana Petir i dodala kako su vrijedni napori koje u Mreži hrvatskih žena ulažu u osnaživanje žena kako bi se one uključile u javni, društveni, politički i gospodarski život, što nije samo pravo žena, kako je rekla Petir, već je i vrlo važno zbog posebnih pogleda koje žene donose u takve procese.

Petir je podsjetila da pozitivni zakonski propisi koji su vezani uz povećanje sudjelovanja žena u politici postoje, a od nedavno i na upravljačkim pozicijama u tvrtkama, no postoje i predrasude i stereotipi kojima su žene svakodnevno izložene.

„Naravno da ne mislim da bi se žene trebale baviti politikom, upravljati tvrtkama ili napredovati u svojoj profesiji, samo zato što su žene, već prije svega smatram da to što si žena ne bi smjelo biti prepreka za snažniji angažman u bilo kojem području života“, rekla je zastupnica Petir i dodala kako su ovom svijetu potrebne i žene i muškarci i zato se ne trebamo natjecati s njima već trebamo zajednički raditi da od ovog svijeta učinimo bolje mjesto za život.

„Želja nam je umrežiti Hrvatice, te podići svijest društva o angažiranosti, inovativnosti i utjecaju žena hrvatskoga podrijetla, koje svojim uspjesima i postignućima nadahnjuju i predstavljaju veliki potencijal u zemljama u kojima žive, a i predivan su primjer i poruka svijetu o Hrvatima“, rekla je predsjednica Mreže hrvatskih žena Caroline Spivak te izrazila ponos što im je do sada pristupilo više od 1000 članica.

Rekla je kako konferencija naglasak stavlja na žensku angažiranost te da su danas žene pilotkinje, inženjerke, nuklearne fizičarke, predsjednice država i Uprava velikih tvrtki ali istovremeno majke, sestre i čuvarice svojih obitelji. „Moramo poticati i ohrabriti žene da koriste i ulože svoju snagu da se još više angažiraju i postanu nositeljice promjene tamo gdje su uvjeti povoljni – a još više se posvete tamo gdje su uvjeti još i danas za žene nepovoljni“, rekla je Spivak.

Zastupnica Marijana Petir sudjelovala je na panelu pod geslom „Njezina snaga“ koji se je održao u okviru konferencije na kojem je bilo riječi o tome što znači biti žena u politici i kako zainteresirati više (mlađih) žena za politiku, a razgovaralo se i o novoj europskoj direktivi kojom se propisuje da do 2026. udio žena na direktorskim položajima u velikim tvrtkama uvrštenim na burzu mora iznositi najmanje 33 posto.

Večeras će se održti dodjela nagrada u organizaciji Mreže hrvatskih žena, kojom će se ujedno prigodno obilježiti Međunarodni dan žena.

Dobitnicama će biti uručene prestižne nagrade „Buduće liderice“ te  „Utjecajne hrvatske žene“, a među laureatkinjama u toj kategoriji ove godine je i zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir