Zastupnica Petir i ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Glavnik obišli Banovinu - Marijana Petir

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa, fra Tomislav Glavnik, posjetio je u pratnji Marijane Petir, nezavisne saborske zastupnice izabrane u 6. izbornoj jedinici, u utorak, 30.kolovoza, područje Banovine, koje je stradalo u potresu. Hrvatski Caritas od prvog dana pomaže stradalima u potresu, a ovaj radni obilazak Banovine organiziran je kako bi se utvrdile konkretne potrebe stradalih na glinskom i petrinjskom području. Slijedom toga održan je radni sastanak s Ivanom Jankovićem, gradonačelnikom Gline, kao i s preč. Ivicom Mađerom, župnikom župe sv. Ivana Nepomuka i generalnim vikarom Sisačke biskupije, vlč. Josipom Samardžijom, župnikom župe sv. Lovre u Petrinji i s. Nevenkom Jurak, provincijalnom ekonomom Družbe sestara Kćeri milosrđa.

Hrvatski Caritas se želi djelatnije uključiti u obnovu u potresu stradalih objekata, ali i konkretno odgovoriti na potrebe ranjivih skupina. Na području Banovine uspješno djeluje Hrvatski Caritas, a tako i Caritas Sisačke biskupije, koji će u zajedničkoj suradnji već do konca 2022. ojačati projekt pomaganja starijem i samačkom stanovništvu preko projekta zapošljavanja gerontodomaćica, koji se već provodi. Kako bi se ostvarila kvalitetnija pomoć, u tom vidu Hrvatski Caritas razmatra konkretnu pomoć oko stavljanja u funkciju prostora za župne Caritase u Glini i Petrinji, kojih nema, a koji bi korisnicima na terenu bili od velike pomoći jer su potrebe velike. Osim toga potrebno je pomagati i omogućiti ostanak mladih i njihovo školovanje, stoga su napravljeni prvi koraci oko vraćanja u funkciju oštećenog stambenog smještaja za 20-tak djevojaka, koje se žele vratiti i studirati na petrinjskoj pedagoškoj akademiji.

‘Tijekom današnjeg obilaska, dogovoreni su društveni, socijalni i komunalni projekti koje će Caritas podržati. Time Caritas nastavlja pružati pomoć onima koji su u potresu ostali bez svojih domova kao i najugroženijim skupinama u društvu’, rekla je zastupnica Marijana Petir, istaknuvši kako država u suradnji s županijom i lokalnom upravom mora ubrzati proces obnove jer je to ključno za ostanak ljudi na području Banovine i njihov dostojanstven život.