Zastupnica Petir sudjelovala na otvorenju konferencije ISABS-a 2022. - Marijana Petir

U Dubrovniku se od 22. do 27. lipnja 2022. održala 12. konferencija Međunarodnog društva za primijenjene biološke znanosti (ISABS), a na otvorenju konferencije u svojstvu izaslanice predsjednika Hrvatskoga sabora sudjelovala je zastupnica Marijana Petir.  Konferencija ISABS-a, koja je organizirana u suradnji s vodećom američkom bolnicom Mayo, Američkom akademijom za forenzičke znanosti i Specijalnom bolnicom Sv. Katarina, prestižni je znanstveni skup u čijem radu ove godine sudjeluju troje dobitnika Nobelove nagrade te drugi priznati svjetski znanstvenici.

Na svečanom otvorenju skupa Marijana Petir rekla je kako kao političarka i biologinja duboko razumije značaj konferencije koja se smatra jednim od najvažnijih znanstvenih događaja u biomedicini 2022. godine i mjestom za procjenu napretka personalizirane medicine kao alata za zdravstveni sustav. –Posebnu zahvalnost dugujemo dr. Draganu Primorcu za njegov angažman da se ovaj događaj organizira u Hrvatskoj i ugosti vodeće svjetske znanstvenike i nobelovce te da se Hrvatska dodatno promovira kao zemlja izvrsnosti koja je snažno povezana sa svjetskom znanstvenom zajednicom, rekla je Petir. Izrazila je zadovoljstvo što će se u okviru konferencije održati rasprava s trima nobelovcima – Aaronom Ciechanoverom, Richardom Johnon Robertsom i Thomasom Südhofom – o ulozi znanosti u rješavanju globalnih zdravstvenih izazova i velikih regionalnih problema kao što su odljev mozgova i demografski slom, te kulturne i društvene promjene. –To su područja u kojima politika i znanost moraju zajedno tražiti odgovore, jer ako pogriješimo ili zanemarimo svoju ulogu u pretvaranju negativnih trendova u pozitivne, povratka neće biti, istaknula je Petir, koja je usto prisustvovala na pokaznoj vježbi za obuku na mjestu zločina pod vodstvom američkog forenzičara Henry Lee, a koju su na inicijativu Dragana Primorca zajednički organizirali ISABS i MUP.

ISABS-e konferencije okupljaju vrhunske svjetske znanstvenike, među kojima dosad i osam dobitnika Nobelove nagrade. – To predstavlja trajnu inspiraciju budućim mladim znanstvenicima i snažno pozicionira Hrvatsku u svijetu, kazao je predsjednik ISABS-a prof. dr.sc. Dragan Primorac koji je najavio da će se na konferenciji dodijeliti nagrade najuspješnijim mladim znanstvenicima i hrvatskim učenicima čiji su znanstveni eseji iz područja genetike ocijenjeni najvišim ocjenama.

Sudionike konferencije pozdravili su i ministri Radovan Fuchs i Davor Božinović koji je konferenciju i otvorio.