Zastupnica Petir uputila zastupničko pitanje predsjedniku Vlade Republike Hrvatske o Petrokemiji d.d. - Marijana Petir

Zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir uputila je dana 12. lipnja 2024. zastupničko pitanje predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, gospodinu Andreju Plenkoviću, kako slijedi:

„25 posto proračuna Grada Kutine i Sisačko-moslavačke županije puni se iz Petrokemije d.d., a uz poslovanje kutinske Petrokemije vezano je 1300 radnika i njihovih obitelji, kao i 165 000 hrvatskih poljoprivrednika.

Donedavno je država bila drugi najveći suvlasnik Petrokemije d.d. (45,17%), uz tursku Yildirim Grupu, te je donesena odluka da se ide u dokapitalizaciju te tvrtke kako bi Petrokemija d.d. došla do svježeg kapitala i mogla ući u nužnu modernizaciju pogona.

Prema javno dostupnim informacijama, Yildirim Grupa nije poštivala dogovor s državom i resornim ministarstvom koje je ulaganjem sa više od 12 milijuna eura namjeravalo zadržati kontrolni vlasnički paket (25% plus jednu dionicu), te je Yildirim Grupa iznenadnim financiranjem u procesu dokapitalizacije u potpunosti preuzela upravljanje Petrokemijom d.d.

Poštovani predsjedniče Vlade, ne smije se dopustiti da Petrokemija d.d., kao jedini proizvođač mineralnih gnojiva u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, dođe u poziciju da netko s njom može učiniti što god želi i ugrozi našu poljoprivrednu i prehrambenu sigurnost. U tom smislu, zanima me što Vlada Republike Hrvatske poduzima kako bi država povratila kontrolni vlasnički paket nad ovom strateški važnom tvrtkom i imenovala svog predstavnika u upravu Petrokemije d.d. te planira li Vlada donijeti odluku o proglašenju Petrokemije d.d. pravnom osobom od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku?“