Žene u ruralnom prostoru zaslužuju našu podršku - Marijana Petir

Na Europskom trgu u Zagrebu održana je u subotu 25.rujna 2021. godine manifestacija pod nazivom Vrijedne ruke žena u ruralnom prostoru Grada Zagreba, u sklopu projekta Ruralne Europljanke, kojeg provodi Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“.              

Bila je to prilika da žene s ruralnih prostora prezentiraju svoj rad predsjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijani Petir, koja je obišla njihove izložbene prostore i s njima razgovarala, a potom  i sudjelovala u panel raspravi na temu uvjeta života i rada žena u ruralnim prostorima.

„Žene u ruralnom prostoru proizvode hranu, čuvaju biološku raznolikost, brinu o obitelji, kreativne su i jedinstvene, svoj posao rade iz ljubavi, sačuvale su našu vjeru, identitet i kulturu, i ima još bezbroj razloga zato zaslužuju našu podršku. Svega 30 posto žena su nositeljice obiteljskih gospodarstava što znači da ih trebamo potaknuti da se odvaže preuzeti tu ključnu ulogu koja osim odgovornosti, donosi i mnogobrojne benefite. Kako niti jedna država članica do sada nije uvela potprograme za žene kakav primjerice imamo za mlade poljoprivrednike, Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora pozvao je Ministarstvo poljoprivrede da u svoje strateške dokumente koji su u završnoj fazi izrade uvrsti programe koji bi financijski podupirali žene u ruralnom prostoru i njihove projekte“, rekla je Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu u Hrvatskom saboru. Jelena Đugum, ravnateljica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva istaknula je da su prihvatili inicijativu zastupnice Marijane Petir i da će u sklopu Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova 2021- 2024., Ministarstvo poljoprivrede preuzeti provođenje mjera kojom će unaprijediti položaj žena na selu.

Na panelu su sudjelovale i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, predsjednica Udruge Uzorne hrvatske seoske žene Katica Jerleković i organizatorica ove manifestacije Dijana Katica koja je ocijenila kako je  manifestacija izazvala zanimanje velikog broja građana, ali i stranih gostiju u Zagrebu koji su u ponudi na koju su naišli prepoznali vrijednost hrvatskog proizvoda. Jasan je to pokazatelj da Hrvatska ima puno toga za ponuditi i na planu ruralnih proizvoda, samo treba osigurati uvjete dostojne življenja i bolje brendirati svoje prednosti. Uz predsjednicu Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijanu Petir, manifestaciji je nazočila i vanjska članica Odbora Đurđica Sumrak.